Menu

Fibromyalgie

U heeft geruime tijd klachten van spierpijn en/of gewrichten op allerlei plaatsen in uw lichaam. De pijn wisselt in hevigheid en er kan geen goede oorzaak voor worden gevonden. Het feit dat er geen oorzaak wordt gevonden, maakt de klachten niet minder vervelend. Door uw huisarts en/of reumatoloog/ reumaverpleegkundige is de diagnose fibromyalgie gesteld. Door hen of andere behandelaars bent u behandeld, maar de behandelingen hebben niet - of maar tijdelijk - het gewenste resultaat opgeleverd. Adelante, azM/MUMC+ en AtriumMC hebben een multidisciplinair groepsprogramma voor fibromyalgiepatiënten ontwikkeld.

Inhoud van deze pagina

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk 'pijn in bindweefsel en spieren'. Het wordt ook wel 'weke delen reuma' genoemd. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. 

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Het behandelprogramma fibromyalgie van Adelante richt zich op het leren accepteren en omgaan met de klachten die met fibromyalgie gepaard gaan. Hierbij wordt aandacht besteed aan zowel fysieke als ook emotionele en sociaal-maatschappelijke aspecten. U bent misschien al gestopt met een aantal dagelijkse activiteiten, andere activiteiten doet u steeds minder of kosten u meer moeite. Uw conditie is mogelijk achteruit gegaan en dit heeft een negatieve invloed op uw kwaliteit van leven. Behalve dat uw ervaren klachten direct invloed hebben op uw lichamelijk functioneren, werken zij ook in op emoties. Dit behandelprogramma is erop gericht u te coachen in het leren aannemen ven een meer accepterende houding ten opzichte van uw beperkingen.

Wat houdt de behandeling in?

De behandeling is gebaseerd op een drietal pijlers:

  1. Tijdens de sessies van de fysiotherapie hebt u de kans te ervaren en te ontdekken welke mogelijkheden u hebt op het gebied van bewegen. U ervaart dat lichamelijk actief zijn mogelijk is en zelfs van belang is bij fibromyalgie.
  2. Psychotherapie helpt u bij het verwerven van inzicht in relatie tot psychische spanningen en lichamelijke klachten.
  3. Sociotherapie richt zich op bewustwording van uw denk- en gedragspatronen, het ontwikkelen van nieuw perspectief ten aanzien van werk, gezin, sociale contacten, eigen welzijn en het zetten van concrete stappen in de gekozen richting.

Meer informatie over de behandeling vindt u in de brochure.