Menu

Revalidatieartsen aan het woord

Katrien van den Borne en Charlotte van Laake-Geelen zijn sinds het eerste kwartaal van dit jaar de nieuwe revalidatieartsen dwarslaesie bij Adelante. De studiegenoten zijn tegelijkertijd aangenomen, voelen zich inmiddels helemaal thuis bij Adelante en werken  graag samen in het gedreven, enthousiaste en positieve dwarslaesieteam. “Samen stellen we de doelen van de cliënt centraal en doen we er alles aan om het beste uit onze cliënten te halen.”

Inhoud van deze pagina

Beide artsen durfden de uitdaging van een baan op een complexe dwarslaesieafdeling aan. “We kenden elkaar goed genoeg om te weten wat we aan elkaar hebben en dat we op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen”, zegt Van den Borne. “En we vullen elkaar goed aan”, vervolgt Van Laake-Geelen. “We zijn allebei aanpakkers, we hebben dezelfde visie en kunnen voor elkaar inspringen.”

Katrien van den Borne
Na haar studie geneeskunde in Nijmegen werd van den Borne in Eindhoven, Tilburg en Rotterdam opgeleid tot revalidatiearts. “Revalidatie sprak me direct erg aan, het past goed bij me. Als revalidatiearts werk je samen met de cliënt aan belangrijke levensdoelen om zo weer mee te kunnen doen in de maatschappij. Als revalidatiearts op de afdeling dwarslaesie geldt dit natuurlijk eens te meer. Dwarslaesiepatiënten worden enorm op de proef gesteld. Ze staan over het algemeen positief in het leven, ze zijn fysiek en mentaal veerkrachtig . Ze stellen hoge eisen aan het leven en zijn heel gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. Dat spreekt mij ontzettend aan.” Van den Borne rijdt vier dagen per week van Hooge Mierde naar Hoensbroek. “Dat heb ik er graag voor over hoor. Ik ben blij en trots dat ik zo snel op de juiste plek terecht ben gekomen. De kliniek en polikliniek doen Charlotte en ik samen, waarbij mijn focus ligt op de klinische activiteiten. We delen onze kennis en sparren met elkaar. Het is een prettige samenwerking.”
Bij Adelante is sport en bewegen een belangrijk speerpunt. Van den Borne onderschrijft dat van harte. “Mensen die sporten en bewegen, voelen zich doorgaans fitter en voorkomen hiermee complicaties in de toekomst. Ook voor mensen die revalideren is bewegen gezond. Zelf zit ze ook niet graag stil. “Ik fiets, loop, zwem… Sporten helpt mij mijn zinnen te verzetten als dat nodig is. En ik ben betrokken bij  het handbikebattleteam van Adelante. Door fit en gezond te blijven kan ik mijn werk goed blijven doen.”

Charlotte van Laake-Geelen
Na haar studie tot basisarts heeft Van Laake-Geelen een jaar lang wetenschappelijk onderzoek gedaan in het MUMC+. Daarna volgde ze de opleiding tot revalidatiearts met stages bij Adelante Hoensbroek en Valkenburg, MUMC+, Zuyderland Heerlen en BGU Duisburg. “Ik heb affiniteit met acute zorg en hoge laesies en wilde daarom graag werken binnen de gespecialiseerde dwarslaesiezorg. Wat ik zo mooi vind, is dat we hier bij Adelante de cliënt met een dwarslaesie niet alleen medisch benaderen maar naar het hele spectrum kijken. Zo is er ook aandacht voor de psychosociale aspecten die belangrijk zijn om de revalidatie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Als dwarslaesieteam doen we dat met een gezamenlijk doel: de beste zorg verlenen aan de cliënt. 
Door mijn werk voor Adelante, locatie MUMC+, ben ik betrokken bij de vroege revalidatiebehandeling van acute dwarslaesiepatiënten op de intensive care. De andere helft van de tijd ben ik werkzaam in Hoensbroek. Hier ben ik betrokken bij de kliniek, maar de focus ligt wat meer op de poliklinische revalidatie, dus op cliënten die in dagbehandeling zijn en in aanmerking komen voor nazorg. De combinatie van acute zorg in het ziekenhuis en de subacute revalidatiezorg in het revalidatiecentrum bij Adelante bevalt me erg goed. Deze manier van werken slaat een mooie brug tussen de verschillende revalidatiefases. ”
In september 2016 is Van Laake-Geelen in samenwerking met uroloog Daisy Vrijens in het MUMC+ gestart met een multidisciplinair spreekuur voor volwassen cliënten met een spina bifida (neurale buisdefect). “Op kinderleeftijd krijgen deze cliënten veel zorg van verschillende medisch specialisten. Deze zorg stopt vaak bij het bereiken van de volwassen leeftijd. Dit werd als een groot gemis ervaren. Het huidige spreekuur wordt zeer positief ontvangen en we zijn nu aan het kijken of we het verder kunnen uitbreiden.”. 
Van Laake-Geelen doet momenteel promotieonderzoek naar neuropathische pijn en hoopt dat eind 2018 af te ronden. Ze wil deze kennis gebruiken om dwarslaesiepatiënten met neuropathische pijn in de toekomst beter te kunnen helpen. “Wij bieden bij Adelante al ontzettend goede zorg. Het zou mooi zijn om daarnaast ook het wetenschappelijk onderzoek op onze afdeling meer te stimuleren, om vervolgens de resultaten te implementeren in de dagelijks praktijk.”

Toekomst
Voor de toekomst hopen Van den Borne en Van Laake-Geelen samen met het team nog verder te groeien. Het team nóg beter op de kaart zetten binnen Adelante én binnen Nederland. “Want er zit zóveel kennis en kunde, dat mogen we absoluut uitdragen!”  

Neventaken
Katrien van den Borne is secretaris van het Nederlands Vlaams Dwarslaesie Genootschap (NVDG). 
Charlotte van Laake-Geelen is betrokken bij de werkgroep onderzoek en de werkgroep spina bifida van de NVDG.