Menu

Leven met een dwarslaesie

Het oppakken van het dagelijks leven na de revalidatie vergt in de meeste gevallen de nodige aanpassing. Leven met een dwarslaesie is verre van eenvoudig. De gevolgen zijn groot voor u en voor de mensen om u heen. Hieronder worden een aantal thema’s uitgelicht die Adelante belangrijk vindt en waar onze aandacht naar uitgaat. 

Inhoud van deze pagina

Dwarslaesie & uw omgeving

Een dwarslaesie krijgt u niet alleen. Niet alleen u, maar ook uw gezins- en familieleden en in het bijzonder uw partner en kinderen, moeten leren leven met de ingrijpende gevolgen van uw aandoening. Ook hier heeft Adelante aandacht voor. Lees meer. 

Dwarslaesie & werk/opleiding

Team Arbeid van Adelante helpt u een volwaardige positie op de arbeidsmarkt te verwerven of te behouden. Dit ondanks uw gezondheidsbeperkingen. Wij richten ons niet op de beperkingen maar op de mogelijkheden, om het beste uit uzelf te halen. Uw capaciteiten en wensen zijn ons uitgangspunt. Samen zoeken we de beste route om weer aan het werk te gaan of terug te keren naar opleiding. Lees meer.

Dwarslaesie & dagelijkse verzorging

De eerste dagen na uw opname word al met de verpleging gestart met zelfstandigheidstraining om te kijken welke onderdelen van de zelfzorg u zelf kunt doen, een belangrijk onderdeel van de therapie (‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’, ADL, genaamd). Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer u zelf kunt. Wij streven ernaar dat u zich in uw thuissituatie volledig zelf kunt verzorgen. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan kijken we samen met u naar goede oplossingen.

Dwarslaesie & vrije tijd en ontspanning

Op reis in een rolstoel? Bekijk deze nuttige websites dan eens. 

Dwarslaesie & sport

Ook met een dwarslaesie zijn er veel sportmogelijkheden. Tijdens uw revalidatietraject is er veel aandacht voor sport en bewegen. Het Adelante Sportloket helpt u na revalidatie desgewenst op weg. Het Sportloket helpt u bij het vinden van een geschikte beweegactiviteit in uw eigen woonomgeving, het daadwerkelijk starten met bewegen zodat u uiteindelijk een actieve leefstijl behoudt.  Het Sportloket heeft een groot netwerk van beweegaanbieders in de regio en ver daarbuiten. 

Adelante neemt elk jaar actief deel aan diverse aangepaste sportactiviteiten. Een aantal voorbeelden:

 • HandbikeBattle
  De HandbikeBattle is een jaarlijks terugkerende sportieve wedstrijd tussen handbiketeams van revalidatiecentra. Strijdtoneel is de klim richting Kaunertaler gletscher in Tirol, Oostenrijk. Voor Adelante neemt team Adelante on Wheels deel.
 • Adelante Challenge
  De Adelante Challenge is een jaarlijks terugkerende uitdagende wedstrijd voor handbikers op de Geulhemerberg in Berg en Terblijt (Zuid-Limburg).
 • Dwarslaesie Challenge Week
  De Dwarslaesie Challenge Week werd april 2016 georganiseerd door het Revalidatiefonds. Zes mensen met een dwarslaesie, waaronder Meike van Haperen namens Adelante, gingen de uitdaging van hun leven aan.
 • Wings for Life
  Wings for Life is een jaarlijks hardloop- en rolstoelevenement voor het goede doel dat wereldwijd op hetzelfde moment plaatsvindt. Team Adelante deed op zondag 8 mei 2016 voor het eerst mee met 26 deelnemers.
 • Paratriathlon

Hiernaast heeft Adelante sinds 2017 een eigen handbikebaan. De unieke baan van ruim 1,5 kilometer in het park naast de hoofdingang maakt integraal onderdeel uit van een veilige sport- en zorgomgeving bij Adelante in Hoensbroek. Lees meer.