Menu

Beroerte

Op onze revalidatieafdeling voor cliënten die herstellen van een CVA (beroerte), kunnen wij snel patiënten overnemen vanuit het ziekenhuis, waardoor uw therapie snel kan starten, met alle positieve gevolgen voor u van dien.

Inhoud van deze pagina

Wat is een beroerte?

Als een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof meer krijgt, veroorzaakt dit plotselinge uitvalverschijnselen. Dit wordt een beroerte of ook wel cerebrovasculair accident (CVA) genoemd. Een beroerte kan veroorzaakt worden door:

 • Een hersenbloeding
  Een beroerte veroorzaakt door een kapot bloedvat of meerdere bloedvaten in de hersenen. 
 • Een herseninfarct
  Een beroerte veroorzaakt door een afgesloten bloedvat in de hersenen. Een vernauwd bloedvat kan de oorzaak zijn, een bloedpropje (bloedstolsel) door hartritmestoornissen of gebreken aan de hartklep die stolsels laat vormen. 
 • Een TIA
  Dit is een lichte beroerte door een tijdelijke afsluiting van een bloedvat. De afsluiting geeft een tekort aan bloed (zuurstof en voeding) in bepaalde hersencellen. Een TIA duurt nooit langer dan 24 uur.
 • Sinustrombose of CVT
  In de afvoerende hersenvaten kan een bloedprop of meerdere bloedproppen zitten. Dat wordt ook wel Cerebrale veneuze trombose (CVT) genoemd.
 • Vaatwandproblemen