Menu

Handchirurgen over samenwerking met Adelante handenteam

Eén van de expertisegebieden van Adelante is arm-/handproblemen. Ons handenteam, bestaande uit revalidatieartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, werkt intensief samen met handchirurgen van onder andere het Zuyderland ziekenhuis in Sittard en Heerlen. Handchirurgie biedt met name dwarslaesiecliënten steeds meer perspectieven. Wij spraken Tom van Mulken, plastisch, reconstructief en handchirurg in het Zuyderland en MUMC, en Mark Smeulders, die Tom komt versterken per 1 april.

Inhoud van deze pagina

 “Vaak wordt gedacht dat mensen met een dwarslaesie lopen het belangrijkst vinden, maar misschien is het kunnen bewegen van armen en handen zelfs nog wel belangrijker dan weer kunnen lopen”, vertelt Tom. “Door een dwarslaesie, maar ook door een CVA of trauma, kunnen handen minder gevoelig en beweeglijk en zelfs spastisch worden of in een verkeerde houding komen te staan. Er zijn verschillende operaties mogelijk waarmee een cliënt een stuk beweeglijkheid en kracht terug kan krijgen. Denk aan spasticiteitchirurgie, waarmee de pezen van een spastische spier verlengd worden of het creëren van nieuwe functies met behulp van een ‘overbodige’ spier.”

Arm-/handchirurgie boekt steeds betere resultaten bij dwarslaesiepatiënten. Waar eerst nog sceptisch tegen operaties van armen en handen werd aangekeken, laten nieuwe ontwikkelingen, nieuwe operatietechnieken en de juiste revalidatie verrassende resultaten zien. “Het risico van zo’n operatie werd lang te groot gevonden”, vertelt Tom. “Nu is er vaak nog maar één operatie nodig en kunnen cliënten al een dag later starten met revalideren. En de chirurgische ingreep geeft, in combinatie met een intensief revalidatieprogramma, daadwerkelijk meer beweging in een arm/hand.”

Versterking
Tom is op dit moment de enige plastisch chirurg met specialisatie hand/pols in Zuyderland. Vanaf 1 april wordt hij ondersteund door Mark Smeulders (44), die tot dat moment als plastisch, reconstructief en handchirurg werkzaam is in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. “Zuyderland is voor mij een droomplek, mede vanwege de specialisatie arm/hand bij tetraplegen (verlamming van vier ledematen, red.) die in Nederland uniek te noemen is. In het buitenland is veel meer aandacht voor chirurgische ingrepen bij tetraplegie. Ik vind het heel goed dat Zuyderland door de samenwerking met Adelante aandacht hiervoor heeft. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk, er liggen zoveel kansen waar patiënten geen idee van hebben. Het is echt een ondergeschoven kindje, terwijl ik overtuigd ben van de mogelijkheden. Van mijn nieuwe baan word ik dus heel enthousiast!”

Verwachtingen managen
Adelante werkt al zo’n twintig jaar samen met plastisch chirurgen van het Zuyderland. “De samenwerking met het handenteam van Adelante verloopt als vanzelf”, vertelt Tom. “De specialisten van Adelante zijn zo enthousiast en ze focussen echt op samenwerking. Dat is ontzettend belangrijk, we moeten het samen doen voor de cliënt. Als chirurg maken wij maar een klein stukje uit van het geheel. Samenwerking met vakgenoten zoals revalidatieartsen, fysio- en ergotherapeuten is ontzettend belangrijk.” Mark vult aan: “Tetraplegie is voorspelbare maar wel uitdagende chirurgie omdat de lat vaak heel hoog ligt qua verwachtingen. En dit is ook waar de rol van Adelante heel belangrijk is: revalidatieartsen en therapeuten van Adelante maken voor ons een voorselectie. Zij kennen de mensen beter, hebben meer gevoel erbij. Zij kunnen misschien nog wel beter bepalen voor wie een operatie geschikt is dan wij. Hoe beter de voorselectie, hoe groter de kans van slagen.” Tom vult aan: “Het handenteam van Adelante selecteert mensen voor het gezamenlijke spreekuur met ons bij Adelante. Ook kunnen zij helpen verwachtingen bij te stellen, want dat is heel belangrijk. Patiënten moeten weten dat ze kleine stapjes vooruit gaan door een operatie.”

Op stoom komen
Het handenteam van Adelante gaat in augustus samen met Tom en Mark op werkbezoek naar Zwitserland om een kijkje in de keuken te nemen van Jan Fridén, dé autoriteit op het gebied van arm-/handchirurgie. Tom: “Al eerder bezochten chirurgen van Zuyderland samen met Adelante Jan Fridén in zijn thuisland Zweden. Zulke bezoeken zijn heel leerzaam. We maken kennis met de nieuwste behandeltechnieken en het is goed voor de teamspirit. Ik heb dan ook heel veel zin om samen nog meer kennis en ervaring op te doen.” Mark: “Direct al op mijn eerste werkdag breng ik een bezoek aan Adelante. De prioriteit ligt nu echt bij het samen als team op stoom komen! Er is nog zoveel mogelijk, niet alleen voor dwarslaesiecliënten.  Adelante is nu al uniek in het land, zelfs wereldwijd. Er is zoveel kennis gecentreerd op het gebied van arm/hand. Dit moeten we samen verder gaan uitbouwen, misschien wel tot hét handencentrum van Nederland.”

Samenwerking chirurgen
Of de samenwerking tussen de twee heren goed gaat komen? “Ik zie het erg zitten dat Mark komt”, lacht Tom. “Het is een goede match. We zijn geen oude ervaren rotten, maar juist een jong, nieuw team. Samen met alle andere contacten uit de regio vormen we een club van specialisten die elkaar onderling kunnen versterken.” Mark vult aan: “Ja dat valt me echt op, in Limburg is er nauwelijks concurrentie maar juist heel veel samenwerking in ons wereldje. Het belang van samenwerking staat hier echt voorop. En die samenwerking met Tom, dat komt helemaal goed. We kennen elkaar al langer en vullen elkaar goed aan.” Tom sluit af: “Allebei zijn we van mening dat we het beste uit onszelf halen door te doen wat we oprecht leuk vinden. En omdat we het allebei zo leuk vinden, wordt onze samenwerking vanzelf een succes.”

 

Tom van Mulken (40) woont in Maastricht samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij studeerde geneeskunde in Maastricht en specialiseerde zich in hand- en polschirurgie en reconstructieoperaties na kanker. Tom is sinds 2010 werkzaam als chirurg in Zuyderland Sittard, Heerlen en MUMC. Tijdens zijn studie maakte Tom kennis met handchirurgie. “Het sprak me meteen aan. Handchirurgie was echt de reden dat ik voor de specialisatie plastische chirurgie ben gegaan. Het fijne precisiewerk met groots resultaat, dat spreekt me aan.”

Mark Smeulders (44) uit Amsterdam woont samen met zijn partner en drie kinderen in Amsterdam en per 1 april 2018 parttime in Maastricht. Na zijn opleiding bewegingswetenschappen in Amsterdam deed hij veel onderzoeken en specialiseerde hij zich in spasticiteit van de arm. Omdat hij daadwerkelijk iets wilde betekenen voor patiënten ging hij geneeskunde studeren. Mark is sinds 2016 chirurg. Na het AMC gaat hij nu aan de slag in het Zuyderland. Mark: “Het Limburgse trekt me wel, ik weet zeker dat ik hier goed kan wennen”.

Tom en Mark zitten beiden in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie.