Menu

Klikprothese / osseoïntegratie

Als u een klikprothese hebt dan heeft u intensieve revalidatie nodig om weer goed te kunnen lopen. In samenwerking met het RadboudUMC in Nijmegen, dat de oseeoïntegratieoperaties uitvoert, biedt Adelante speciaal voor deze doelgroep een trainingsprogramma aan. Patiënten in het zuiden van Nederland kunnen nu voortaan in Hoensbroek revalideren in plaats van in Nijmegen.

Inhoud van deze pagina

Wat is osseoïntegratie?

Osseoïntegratie is een term voor het proces van hechting van botcellen aan metaal. Bij mensen met een beenamputatie wordt een titanium implantaat geplaatst in de mergholte van het bot in de stomp. Door het gebruik van titanium met speciale coating hecht het bot zich aan het implantaat en zorgt zo voor een uiterst stevige binding. Het voelt weer als onderdeel van het lichaam en het bot kan weer op een normale manier belast worden. Deze geavanceerde prothesetechniek levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van patiënten met een beenamputatie. Voor de ingreep zijn twee operaties nodig. Sinds 2009 voert Radboudumc uit Nijmegen dergelijke operaties uit en de cliënten revalideerden ook daar. Inmiddels is het ziekenhuis samenwerking aangegaan met Adelante. Hierdoor is het mogelijk de nabehandeling voor cliënten uit Zuid Nederland dichter bij huis te brengen.

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Voor revalidatie na osseoïntegratie werkt Adelante samen met Livit Orthopedie. Speciaal opgeleide orthopedisch adviseurs van Livit plaatsen een klikadapter aan het verbindingsdeel waarop ze de prothese aansluiten. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het afstellen en uitlijnen van de prothese. Een week na de tweede operatie start de poliklinische revalidatie bij Adelante die zes weken tot drie maanden kan duren. Samen met het amputatieteam van Adelante gaat de revalidant aan de slag met het sterker en fitter maken van de stompspieren, met looptrainingen en bijvoorbeeld het verzorgen van de stoma.

Lees het artikel over osseoïntegratie dat onlangs in Adelante Magazine verscheen (vanaf pagina 4).