Menu

Aangezichtsverlamming

 Adelante Volwassenenrevalidatie is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met een aangezichtsverlamming (facialis parese). Deze verlamming ontstaat als de aangezichtszenuwen zijn beschadigd. Deze zenuwen zorgen ervoor dat u uw ogen en mond kunt openen en sluiten en bepalen voor een klein deel de smaak. 

Inhoud van deze pagina

Wat is facialis parese?

Facialis parese is een aangezichtsverlamming. De aangezichtszenuw is erg kwetsbaar. Deze loopt door een nauw kanaal in de schedel achter het oor. Wanneer deze zenuw ontstoken raakt en opzwelt, functioneert deze minder. Het gevolg is dat de spieren in het gezicht onvoldoende geactiveerd worden. Daardoor treedt in de betreffende gezichtshelft een verlamming of beperking in de bewegingsmogelijkheden op. Hierdoor ontstaan spraakproblemen, een gestoorde mimiek, problemen met kauwen, beperkte sluiting van het ooglid, heftig tranen, gehoorsveranderingen, smaakveranderingen en een verminderde neusdoorgankelijkheid. Een aangezichtsverlamming kan ontstaan door bijvoorbeeld een aangeboren ziekte, schedelletsel, een tumor, oorontsteking of de ziekte van Lyme.

Wat kan Adelante voor u betekenen?

Als spontaan herstel na vier weken niet volledig is dan kan Adelante u helpen. Vanuit de visie ‘haal het beste uit jezelf’, zoeken we met u naar uw mogelijkheden om op eigen kracht te blijven deelnemen aan de samenleving. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en wat de veranderingen in uw leven en gezondheid voor u betekenen. Met een mulitidisciplinair team van deskundigen gaan we aan de slag om een handeling op maat voor u te maken. Uw problemen en beperkingen vormen de rode draad. Facialis parese wordt behandeld bij Adelante locatie Hoensbroek. Lees meer over het multidisciplinaire team.