Menu

Sinita Slijpen

““Ik maak letterlijk stapjes vooruit””

“Opgeven staat niet in mijn woordenboek”, vertelt Sinita Slijpen (24) uit Venlo. “Als ik voor iets ga, ga ik er voor de volle 100% voor. Dankzij de fysiotherapie bij Adelante leer ik steeds meer stapjes te maken. Ondertussen kan ik met spalken en rollator al bijna 200 meter lopen. Ik kan zelfs de trap op en af.”

Toen Sinita nog maar anderhalf jaar oud was, is er bij haar een tumor weggehaald uit haar wervelkolom. Daarna kon ze haar onderbenen en voeten niet goed meer voelen. “Ik ging steeds schever lopen. Toen ik tien was werd mijn heup daarom vastgezet. Maar ik had ook knieproblemen omdat kraakbeen en meniscus ontbraken. Om toch te kunnen bewegen kreeg ik spalken tot aan mijn heupen. Dat ging uiteindelijk zo’n pijn doen dat het ziekenhuis is overgegaan op injecties in mijn knie. Eerst eens per jaar, maar de periodes daartussen werden steeds korter. De laatste vijf jaar zat ik op eenmaal per drie maanden en uiteindelijk hielpen de spuiten niet meer tegen de pijn die ik constant had. Ik wil óf betere spuiten óf een nieuwe knie zei ik tegen mijn arts. Dat is nu twee jaar geleden.”

Het werd een nieuwe knie. Een 3D-knie die speciaal in Amerika is geprint. “Het wachten erop is de moeite waard geweest. Ik heb geen pijn meer aan die knie.” Door corona liep revalideren vertraging op en toen Sinita op Hemelvaartsdag ook nog eens ongelukkig op haar knie terecht kwam, kon alles weer van vooraf aan beginnen. “Ik kreeg een ontsteking in mijn knie”, zegt Sinita, “Ik werd geopereerd en mijn knie werd helemaal schoongemaakt. Daarna kon ik opnieuw leren staan en ging ik aan de slag met de mobiliteit van mijn knie. Lopen met spalken en rollator of elleboogkrukken leer ik sinds begin november bij Adelante in Hoensbroek. Daardoor krijg ik meer beweging en dus meer vrijheid en kan ik mijn rolstoel steeds vaker laten staan.”

Het leven lacht haar weer toe. Trots vertelt ze dat ze deze week een jaarcontract heeft gekregen als administratief medewerker bij een aanhangwagensbedrijf in de buurt van Venlo, de stad waar ze is geboren en getogen. “En wat ik supertof vind, is dat mijn vriendinnen mij met hun eigen auto kunnen komen ophalen. Een rolstoel past daar niet in, maar een rollator wel. Wacht maar tot we weer mogen gaan stappen!”

Er is nog minstens één wens die Sinita in vervulling wil zien gaan. “Klopt. Ik wil heel graag een keer meedoen aan een televisieprogramma om mensen te laten zien dat ze niet in hokjes hoeven te denken. Omdat ik toevallig in een rolstoel zit, betekent dat niet automatisch dat ik in dit of dat hokje pas. Als je maar wilt, kom je links- of rechtsom uiteindelijk verder. Verder dan dat ene hokje.”