Menu

Jos Cobben

“Bewegen kan je zoveel meer brengen”

2017 - Jos Cobben (60) was al een tijdje moe en had wat pijn op de borst. Omdat Jos zijn leuke baan niet meer mocht uitoefenen, dacht men aan stress. Na een jaar dokteren ontdekte men dat de pompfunctie van het hart van Jos zo slecht was dat snel een bypassoperatie nodig was. Tijdens de revalidatie kreeg Jos opnieuw pijn op de borst. Het bleek dat de operatie fout was gegaan. De operatie werd opnieuw gedaan en Jos heeft het kantje boord gered.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

Hartrevalidatie

Sportloket

Lees ook het verhaal van

Guido Verkerk

“Dit keer wilde ik graag intern revalideren bij Adelante want ik vond het tijdens de vorige revalidatie erg zwaar om thuis ook nog dingen te moeten regelen. Ik merkte al gauw goede vooruitgang wat betreft het lichamelijke herstel en ook kreeg ik hulp om het in mijn hoofd weer goed op de rit te krijgen. Buiten wandelen en fietsen op de hometrainer waren op een gegeven moment onderdeel van mijn revalidatie. De hometrainer vond ik saai en ik was altijd blij als ik dat weer achter de rug had. Bewegen in water vond ik daarentegen enorm leuk. Ik kon niet zwemmen maar ik had er vertrouwen in bij Adelante dat mij niets zou overkomen. Ik vond het geweldig leuk om oefeningen in het water te doen. Je voelt je zo heerlijk licht. Ondertussen zag ik anderen zwemmen en dat wilde ik ook kunnen. Daar heb ik mijn motivatie aan over gehouden om het perse te leren.”

“Fitness en nordic walking waren ook leuk om te doen maar ik moest keuzes maken en voor mij stond al vast: zwemmen, dat is het. Ik kreeg een paar lessen en toen zat mijn revalidatie er op. Maar ik wilde verder en ben het Sportloket nog steeds dankbaar voor het fijne adres dat ik kreeg om te leren zwemmen. Via het Sportloket kreeg ik ook wat proeflessen tafeltennis aangeboden en dat trok mij wel. Vooral ook omdat dit bij Adelante mogelijk was en ik geen afscheid van Adelante kon nemen. In die groep zitten mensen met uiteenlopende spelen allemaal tafeltennis en hebben allemaal evenveel lol in de beweegactiviteit. Dat werkte erg motiverend. Bewegen kan je zoveel meer brengen, dus hoe eerder samen met het Sportloket een programma samenstellen hoe beter.”

“Ik weet dat ik “tussen mijn oren” nog een weg heb te gaan maar fysiek gaat het tegenwoordig heel goed. Ik wandel bij elkaar elke dag een uur of langer. Ik speel tafeltennis en zwem op een vaste tijd in de week. Deze vaste structuur is prettig. Als ik heb gezwommen is dit de beste dag van de week. Ik heb dan het gevoel de wereld weer aan te kunnen.”