Menu

Franco Burggraaff

“Hier krijg je je zelfstandigheid terug”

Begin januari 2019 werd Franco Burggraaff opgenomen op de afdeling braincare van het Zuyderland in Heerlen. De diagnose was snel duidelijk: het Guillain-Barré Syndroom, een auto-immuunaandoening die zenuwen en spieren aantast. Het is vaak een gevolg van een infectie. “In één klap ging ik van volledige zelfstandigheid naar totale afhankelijkheid”, vertelt Franco. “Met alle aandacht en therapie hier bij Adelante in Hoensbroek krijg ik mijn zelfstandigheid gelukkig weer terug.”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Neuromusculaire aandoeningen (Spierziekten)

De verschijnselen die bij het Guillain-Barré Syndroom horen, begonnen een paar dagen voor zijn ziekenhuisopname. Franco: “Het kruipt vanuit de voeten naar de benen en langzaam hoger. Ik voelde dat ik minder spierkracht kreeg en een rare motoriek. Eenmaal in het ziekenhuis mocht ik meteen blijven en hielden ze constant longen en hart in de gaten want inmiddels was het opgekropen tot aan mijn onderste rib en had ik last van tintelingen en uitvalsverschijnselen in mijn handen, armen en tong. Na het weekend ging de behandeling van start. Vijf dagen achter elkaar kreeg ik via een infuus immunoglobuline toegediend om de aanval op mijn immuunsysteem te stoppen. Na een dag of drie voelde ik al resultaat, het tintelen begon zich langzaam terug te trekken. Eenmaal voldoende hersteld, stond ik voor de keuze om naar huis te gaan of te gaan revalideren. Ik koos voor revalidatie bij Adelante. Daar ben ik de hele dag bezig met revalideren en mijn vrouw krijgt haar rust.”

"Het gaat allemaal best snel"

Franco zit nu in zijn derde week bij Adelante. Tot nu toe verblijft hij hier klinisch, maar vanaf volgende week gaat hij de dagbehandeling in, dus mag hij naar huis. “Het gaat allemaal best snel”, vindt Franco. “Een paar weken geleden kwam ik hier in een rolstoel naar binnen, een paar dagen later liep ik met een rollator, vervolgens deed ik mijn ’walk of fame’ op de loopbrug en nu kan ik zowaar alweer een beetje rennen. Ik ben zeer onder de indruk van het inlevingsvermogen van de behandelaren zowel hier bij Adelante als bij Zuyderland. Ze hebben de juiste softskills om met dit syndroom om te gaan.”

"Overal werden de stekkers er weer in gestoken"

Franco komt uit de ICT-hoek en dat is aan zijn woordgebruik regelmatig te merken.

“Bij Adelante krijg je meteen te maken met een heel team van behandelaren zoals een arts, diverse therapeuten en ook bijvoorbeeld een logopedist. Samen gingen ze met mij aan de slag om mijn spierkracht weer te vergroten, mijn motoriek te verbeteren en mijn slikproblemen op te lossen zodat ik het vertrouwen in mijn lichaam weer terugkrijg. Mijn hele software was als het ware van slag. Alle verbindingen moesten opnieuw gelegd worden, overal werden de stekkertjes er weer ingestoken. Door alle aandacht, begeleiding en kennis van de behandelaren en faciliteiten zoals een heerlijk zwembad werd ik enorm gestimuleerd aan mezelf te werken. Mijn machteloze gevoel is verdwenen. Ik heb mijn leven terug. Dat is trouwens een essentieel verschil met het ziekenhuis. Hier volg je niet alleen de weg naar genezing, maar ook naar zelfstandigheid. Daar ben ik Adelante zeer dankbaar voor.”

Franco op de loopbrug. Op het moment dat hij er goed over kon lopen, noemde hij het zijn ‘walk of fame’ en gaf hij zichzelf een applausje.