Menu

Acceptance & Commitment Therapy (ACT): Introductie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een derde generatie gedragstherapie waarin inzichten uit de gedragstherapie, cognitieve gedragstherapie en mindfulnessbased therapieën worden geïntegreerd. In ACT ligt de nadruk niet op het controleren van pijnlijke ervaringen en pijn, maar op doen wat ertoe doet in je leven ondanks pijn, beperkingen en pijnlijke gevoelens. Er wordt binnen het ACT-model gewerkt aan zes klinische processen die in wisselende volgorde aan bod kunnen komen. Om te ontsnappen aan de valkuil van verbaal geconstrueerde regels wordt in ACT veel gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen en metaforen.

Inhoud van deze pagina

Doel

De introductiecursus1 ACT, biedt multidisciplinaire teams inzicht in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Wat is ACT en hoe kan het ingezet worden in (revalidatie)behandelingen. De volledige cursus bestaat uit 3 onderdelen die in totaliteit of afzonderlijk kunnen worden gevolgd. Introductiedag (1 dag), Basiscursus (2 dagen), en Integratiecursus (2 dagen).

Inhoud

In de 1-daagse Introductiecursus (InCompany), wordt de theoretische en filosofische basis van ACT uitgelegd en besproken. Daarnaast worden praktijkvoorbeelden gegeven wat ACT-interventies kunnen betekenen gedurende behandelingen. Naar aanleiding van deze dag kunt u beslissen of u zich verder wilt verdiepen in het ACT-model.

Na de Introductiecursus (InCompany)
• bent u bekend met het ACT-model en de theoretische en filosofische basis van ACT;
• heeft u ervaren wat ACT-interventies kunnen betekenen gedurende behandelingen.

Literatuur
• A-Tjak J, Groot F de. Acceptance & Commitment Therapy. Een praktische inleiding voor hulpverleners. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2008.

Accreditatiepunten
Kan aangevraagd worden.

Vervolg
Basiscursus ACT

Doelgroep
Professionals werkzaam in de revalidatie
Min. 16 en Max. 20 deelnemers.

Opleider
dr. Peter Heuts

Locatie
In-company

Certificaat
Ja 

Meer informatie over Expertisecentrum Pijn en Revalidatie.

Aanmelden voor deze cursus kan door een mail te sturen naar academie@adelante-zorggroep.nl