Menu

Mental practice based training aimed at improving arm-hand function in subacute stroke

Inhoud van deze pagina

Naam project: Mental practice based training aimed at improving arm-hand function in subacute stroke: a randomised Controlled Trial
Projectleider: Dr. J. Verbunt (Adelante/MUMC+)
Projectgroep: Drs. R. v. Woerden (Adelante/AtriumMC); Dr. H. Seelen (Adelante); Ir. R. Geers (Adelante); Drs. M. Moennekens (Adelante); Drs. B. Michielsen  (Adelante/AtriumMC); Drs. D. Pernot (LaurentiusZ); Drs. W. Wetzelaer (VieCuri); Dr. A. Timmermans (Adelante)
Looptijd: 2006-2012
Samenwerkende en deelnemende instituten: Adelante, Laurentiusziekenhuis Roermond, VieCuri Venlo, MUMC+.
Vraagstelling: Het evalueren van het effect van een training van armhandvaardigheden op basis van mental practice bij patiënten met een CVA.
Methode: Randomized Controlled Trial
Beschrijving: Het evalueren van een training van armhandvaardigheden op basis van mental practice bij patiënten met  een CVA. Doel van het onderzoek is de (verdere) ontwikkeling en evaluatie van een nieuwe therapie, gebaseerd op theorieën van a) ‘mental practice’ en b) functionele taakgerichte training, die kan leiden tot enerzijds een duidelijke verbetering van armen handvaardigheid bij mensen met een recent CVA en verdieping van de inzichten in de onderliggende mechanismen van herstel en compensatie van sensomotorisch functieverlies. De hypothese is dat een 6 weken durend, op de individuele behoefte van de patiënt afgestemd ‘mental practice’ trainingsprogramma gericht op arm- en handvaardigheid, additioneel aan de gebruikelijke  therapie, zal leiden tot duidelijke verbetering in AHF. Een tweede veronderstelling is dat, na een korte trainingsperiode, de patiënt in staat zal zijn zelf te trainen, met minimale ondersteuning van een therapeut.
Resultaat: In 2012 is gewerkt aan analyse en rapportage
Financiering: ZonMW