Menu

Cursus Chronische pijn voor 1e lijn

Inhoud van deze pagina

Instroom

Je hebt ervaring met en kennis over het bio psychosociaal model en wilt je verder verdiepen in technieken als graded activity en exposure in vivo.

 

Doelgroep

  1. Ergotherapeuten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten
  2. Psycholoog, maatschappelijk werk
  3. Huisarts, POH-GGZ (praktijkondersteuner huisarts)

 

Doelen
Na afloop van de cursus ben je start bekwaam in het toepassen van een chronische pijnbehandeling conform bio psychosociaal model (BPS) in de eigen praktijk in de eerste lijn. Je kunt preventief handelen ten aanzien van het vastlopen/ disfunctioneren van patiënten waardoor chroniciteit vermeden kan worden en patiënten een betere kwaliteit van leven ervaren. Daarbij krijg je inzicht in:

 

  • pijnmechanismen en de overgang van acute naar chronische pijn;
  • de rol van fysieke activiteitsniveaus, cognities en het sociale leven;
  • potentiële catastrofale gedachten en angst vermijdend gedrag;
  • het stimuleren van actieve coping stijlen en zelfmanagement strategieën.


Inhoud en opzet

Therapeuten worden opgeleid door gespecialiseerde cognitief-gedragstherapeuten en ervaren fysiotherapeuten in drie bijeenkomsten van vier uur. Het programma richt zich op het verbeteren van kennis over pijn van het bewegingsapparaat, de invloed van bio psychosociale factoren op pijn en functioneren, de relevantie van cognitieve gedragsprincipes en de praktische uitvoering van graded activity en een aantal elementen/technieken  van exposure in vivo die ingepast kunnen worden in een behandeling  in de eerste lijn. Uitgangspunt is dat meerdere bijeenkomsten de therapeuten in staat stellen om kennis in de praktijk toe te passen er ervaringen in volgende bijeenkomsten te bespreken. Tijdens de interventie krijgen de therapeuten supervisie van de docenten met individuele feedback wanneer nodig en intervisie om de vaardigheden en kennis van de therapeut te verbeteren.

 

Accreditatie

Wordt aangevraagd.

 

Aanmelden

Wil je meer informatie of direct een vooraanmelding doen? Mail naar academie@adelante-zorggroep.nl. Dat trainingsdata en locatie worden binnenkort gepubliceerd.