Menu

FitCare4U

Tijdens FitCare4U verblijven de jongeren drie weken achtereen intern in Valkenburg. Met uitzondering van de weekenden overnachten ze in de wigwamhuisjes op het terrein van Adelante. ’s Morgens gaan ze naar school en rond de middag begint het gezamenlijke trainingsprogramma. De hulpvraag wordt omgezet in persoonlijke doelen. Deze staan centraal tijdens de functionele trainingen.

Inhoud van deze pagina

Minder afhankelijk

Initiatiefnemer en bedenker van FitCare4U - Fit staat voor functionele intensieve therapie - is Eugène Rameckers, fysiotherapeut en onderzoeker bij Adelante. Hij is al jaren betrokken bij onderzoek aan de Columbia University in New York naar intensieve kortdurende behandelprogramma’s voor armhandvaardigheden. Rameckers had het idee dat wellicht alle kinderen in de revalidatie met een hulpvraag baat zouden kunnen hebben bij een kortdurende intensieve training. Om zodoende minder afhankelijk te worden van hulpmiddelen en/of ondersteuning van anderen. Dit ongeacht de soort en zwaarte van beperking. Hij kaartte dit aan bij de revalidatieartsen en het bestuur van Adelante en kreeg groen licht voor een experiment.

Veelbelovend

De eerste resultaten zijn veelbelovend en de reacties van de jongeren zijn ronduit positief. Fitcare4U lijkt daarmee een succes. Komende jaren wordt het concept verder uitgewerkt.