Menu

Badmintongroep van Adelante landt in Brunssum

6 juli 2021

Badmintongroep van Adelante landt in Brunssum: ‘Zonder het wekelijkse uitje badminton ligt eenzaamheid op de loer’

De badmintongroep van Adelante heeft zich door corona niet uit het veld laten slaan. Op eigen initiatief zijn zij op zoek gegaan naar een alternatieve locatie. Sinds 2020 is Sporthal Rumpen in Brunssum de nieuwe thuishaven.

Het woord adelante komt voort uit de Spaanse taal en betekent vrij vertaald vooruit. Dat heeft de badmintongroep, die zijn oorsprong vindt in het revalidatiecentrum met die naam te Hoensbroek, zeker gedaan. Het bijna dertigkoppige gezelschap bestaat voor het merendeel uit ex-revalidanten, die vanwege een lichamelijk aandoening bij Adelante terecht kwamen en aldaar met deskundige hulp het leven weer op de rit kregen. Sport is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

Eenzaamheid

„De revalidatie bij Adelante is onze bindende factor”, begint Peter Schins. „Daar hebben we elkaar gevonden en zijn we een echte vriendengroep geworden.” Toen kwam de coronaperiode en werd de hal voor de actieve badmintongroep gesloten. Die werd ook nog - nadat de regering sporten weer toestond- alleen nog gebruikt voor de revalidatie van coronapatiënten. „Op dat moment was goede raad duur, en zaten we zonder locatie om te spelen”, vult Alie Ekhart aan. „Voor onze groep - variërend in leeftijd van 48 tot 78 jaar - zijn sociale contacten van groot belang. Zonder het wekelijkse uitje badminton ligt eenzaamheid op de loer. Via mijn netwerk zijn we bij Michel Broeders terechtgekomen. Hij gaat over de sportaccommodaties in Brunssum. Het bleek dat de Sporthal Rumpen op dezelfde uren beschikbaar was als de uren bij Adelante. In juli 2020 zijn we overgestapt naar Brunssum”, vertelt Ekhart.

Blijvertje

Er kwam zelfs een ‘soort bestuur’, vult John Offermans aan. Hij is verantwoordelijk voor de administratie en tevens winnaar van de prijsvraag om een passende naam te bedenken voor het gezelschap. Offermans bedacht de ludieke naam ‘Pret aan het net’. „Het succes van de verhuizing wordt ook onderstreept door de bereidwillige medewerking van Adelante. Zij verwijzen nu zelfs uitbehandelde revalidanten naar ons”, zegt Schins. Bovendien is het aantal speeluren inmiddels uitgebreid van twee naar drie uur per week en wordt de vakantieperiode eind juli voor de tweede keer ingeluid met een barbecue bij Henrie en Ilona Heijmann in Merkelbeek. Pret aan het net is na de verhuizing naar de Parelstad een blijvertje in Brunssum.

De leden van Pret aan het net.

Bron: de Limburger, 4 juli 2021

<toon alle berichten