Menu

Inge Hutschemakers vertelt in de rubriek 'Ik geef het stokje door'

17 mei 2021

In de rubriek ‘Ik geef het stokje door’ willen we je kennis laten maken met medewerkers van Adelante. Lees meer over de verscheidenheid aan mensen én functies bij al onze locaties. Regelmatig lees je het verhaal van een medewerker die vervolgens het stokje doorgeeft aan een collega.

Inge Hutschemakers

Terug naar 1991… Als 4e jaars PABO student stapte ik de voor mij onbekende mytylschool binnen, toen nog Franciscusoord. Wat een fijne en uitdagende stageplek. Mijn hart verloren aan de leerling die vaak extra hard moet werken om het beste uit zichzelf te halen. Leerlingen en collega’s om van te leren en door te groeien, als leerkracht èn als mens!

Een vervolgstudie en een aantal werkplekken verder, mocht ik in 1997 opnieuw en ‘voor de echt’ aan de slag bij de mytylschool. De school heeft mij sinds toen vele uitdagende en afwisselende functies geboden. Tot nu toe is de kers op de taart om, sinds bijna 6 jaar, te werken als leerkracht voor een speciale klas met de naam Educare4u.

In deze klas stromen alle nieuwe leerlingen voor de mytylschool binnen. De overgang naar een nieuwe school is meestal heel spannend, vaak gaat er een periode van onzekerheid en spanning aan vooraf. De leerling heeft het moeilijk op zijn school en er moet gekozen worden voor een andere school, een periode die veel onzekerheid, twijfel en vaak ook verdriet met zich mee brengt. Samen met mijn collega probeer ik te zorgen voor een warm welkom voor de leerling en zijn ouders, zodat het trillende lipje van dag 1 snel tot het verleden behoort! Wij laten de leerlingen rustig wennen in onze klas en kennis maken met onze school. Vaak zie ik dat zij zich net zo snel op hun gemak voelen als ik zelf in 1991, dat ze zichzelf kunnen zijn en er gekeken wordt naar hun mogelijkheden. Ze kunnen weer in hun kracht gaan staan en groeien! Gedurende een periode van drie weken observeren wij hun functioneren op alle vlakken, waardoor we ze in de meest passende leerweg en klas kunnen plaatsen. Het begin van de schoolloopbaan bij Adelante is gemaakt en met ondersteuning en begeleiding van al onze fantastische collega’s van onderwijs en revalidatie gaan ze het beste uit zichzelf halen!

In de Educare4u klas verzorgen we, naast de instroom van de nieuwe leerlingen, ook onderwijs aan kinderen en jeugdigen die (tijdelijk) klinisch bij Adelante verblijven, om te revalideren of voor een observatie/revalidatie traject. Onderwijs en naar school gaan is voor hen een afleidende invulling van de dag èn belangrijk om te werken aan de vaak veranderde mogelijkheden en hoe daarmee om te gaan op school. Met een fijn, deskundig en betrokken team van revalidatie en onderwijs, werken we aan doelstellingen om kinderen en jeugdigen zo goed mogelijk te laten participeren, in het dagelijks leven en op school. Zo fijn om deze leerlingen met vertrouwen terug te kunnen laten gaan naar hun eigen school of met een goed gevoel voor een andere (speciale) school te laten kiezen.

In onze klas werken we dus met leerlingen in een vaak moeilijke en uitdagende fase van hun leven en schoolloopbaan. Hierdoor komen we snel ‘dichtbij’ de leerling en zijn ouders. Hen tot steun kunnen zijn geeft heel veel voldoening en maakt me trots om hier te mogen werken!

En dan nu 2021… Getrouwd met Rob, zoon Len (13 jaar), Mik (10 jaar), wonend in, en genietend van het mooie Heuvelland. Dertig jaar later daagt het werken bij Adelante mij nog steeds uit om het beste uit mezelf te halen, in mijn werk en in mijn persoonlijk leven. Geniet van de kleine maar waardevolle dingen in het leven!

SAMEN-VERTROUWEN-VOORUIT

<toon alle berichten