Menu

Fitheid voor een operatie bij hoog risicopatiënten relevant

18 januari 2021

Preoperatieve inspanningstests kunnen hoog risicopatiënten met een niet-kleincellig longcarcinoom identificeren die baat kunnen hebben bij interventies om hun preoperatieve fysieke fitheid te verbeteren.

Dit is de uitkomst van het onderzoek van Melissa Voorn,  (oncologie) fysiotherapeut bij Adelante in ziekenhuis Venlo. Samen met Ruud Franssen (Fysiotherapeut Viecuri) zijn gegevens verzameld, geïnterpreteerd en geanalyseerd. Joke Verlinden (Fysiotherapeut Adelante), Bart Bongers (Inspanningsfysioloog Maastricht universiteit), Gerben Bootsma (Longarts Zuyderland), Dirk de Ruysscher (Radiotherapeut Maastro) en Maryska Janssen-Heijnen (Epidemioloog VieCuri)hebben bijgedragen aan de interpretatie en de inhoud van het manuscript.

Een betere prestatie van patiënten op preoperatieve inspanningstesten wordt geassocieerd met een lager risico op postoperatieve complicaties bij patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Er is verder onderzoek nodig naar het standaardiseren van testprotocollen en het vermogen van inspanningstests voorafgaand aan de behandeling om nauwkeurig patiënten te identificeren die een verhoogd risico lopen op behandelingscomplicaties bij alle curatieve behandelingsopties van NSCLC. Deze hoog risicopatiënten kunnen baat hebben bij interventies om hun preoperatieve fysieke fitheid te verbeteren.

Het volledige artikel over het onderzoek kun je hier digitaal inzien.

<toon alle berichten