Menu

Provincie Limburg bezoekt Adelante

2 juli 2020

Gouverneur Theo Bovens en gedeputeerde Robert Housmans van de provincie Limburg brachten op donderdag 2 juli een werkbezoek aan Adelante in Hoensbroek. Het bezoek stond in het teken van de revalidatie van coronapatiënten en innovatie en technologie in de revalidatiezorg.

Begin april opende Adelante een speciale afdeling voor coronapatiënten die van de intensive care (IC) afkwamen en medisch specialistische revalidatiezorg nodig hadden.
Het bezoek was onder de indruk van de snelle aanpassing in het revalidatiecentrum en de opzet van deze aparte klinische afdeling binnen enkele weken.

Daarnaast werd er een toelichting gegeven op de revalidatiezorg in het algemeen. In de reguliere revalidatiezorg werkt een patiënt in een multidisciplinaire setting aan de fysieke en mentale kracht die nodig is in het dagelijks leven. Om een indruk te krijgen van een revalidatietraject werd  een kijkje genomen op het behandelplein waarbij fysio- en ergotherapeuten met patiënten aan de slag zijn. Op dit plein gebruiken therapeuten onder andere het robotsysteem ZeroG dat patiënten ondersteunt die moeite hebben met lopen of evenwicht. Ook werd een bezoek gebracht aan het team Adelante Arbeid waar patiënten op vraag van de revalidatiearts of bedrijfsarts met behulp van de Ergos een technologische fysieke belastbaarheidsmeting voor meer dan duizend beroepen kunnen laten doen. Deze meting geeft meer inzicht  in de fysieke mogelijkheden van de patiënt.

Tenslotte gaf hoogleraar Jeanine Verbunt een overzicht van de onderzoeken en innovaties die de Academische Werkplaats Revalidatie, waarin Adelante samenwerkt met Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht, de afgelopen tijd heeft opgestart. Daarnaast werd een toelichting gegeven over het i2-CoRT-project waarin o.a. kennis en ervaring van revalidatiecentra, kenniscentra, bedrijven en organisaties samenwerken om innovatie en implementatie van revalidatietechnologie te bevorderen en te versnellen.

Vanwege de noodzakelijk aanpassingen door de pandemie wordt een deel van de reguliere revalidatiezorg op een andere manier aangeboden bijvoorbeeld via de versnelde invoer van beeldbellen en telerevalidatie. Het Kenniscentrum van Adelante gaf Bovens en Housmans meer uitleg over deze versnelde uitdaging. Adelante zal hier in de toekomst verder op inzetten en de behandeling op een gepaste wijze laten plaatsvinden.

<toon alle berichten