Menu

Mitch Valize: “Tokio komt steeds dichterbij”

5 augustus 2019

Al bijna een jaar is Mitch Valize bij Papendal fulltime met zijn handbike hard aan het trainen voor de paralympics in Tokio in september 2020. Nog iets meer dan een jaar en dan is het zover. Dan hoopt Mitch dat hij zich als handbiker heeft gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen en kan hij gaan knokken voor een medaille.

“Ik ga er gewoon van uit dat me dat gaat lukken’, zegt Mitch lachend. Hij doelt dan zowel op de kwalificatie als op die medaille. “Op Papendal train ik op dit moment vier, vijf keer per week in de handbike en ik doe twee keer per week krachttraining. Mijn basisconditie en duuruithoudingsvermogen zijn sinds vorig jaar nog altijd aan het groeien”, weet de Nederlands Kampioen te vertellen. “Korte intervaltrainingen hebben plaatsgemaakt voor lange intervallen en mijn focus ligt nu veel meer op duurtrainingen, zo’n 25 uur per week. Samen met de andere twee handbikers en de beste begeleiding van coaches en trainers tillen we elkaar steeds naar een hoger niveau. Verder is het eten, rusten, eten, rusten, want uren achter elkaar kilometers maken vergt veel energie. Ik kook iedere dag gezond voor mij en m’n medebewoner, ook een paracycler. We zorgen goed voor onszelf.”

Het was bij Adelante dat Mitch in 2015 kennis maakte met het handbiken. Tijdens zijn revalidatieperiode na de amputatie van zijn voet kon hij de eerste maanden alleen zijn conditie op peil houden in een handbike omdat lopen en zwemmen nog niet mocht. “Ik vond het best leuk en ik was er ook wel goed in, dus werd ik toegevoegd aan het handbiketeam van Adelante om deel te nemen aan de handbikebattle in Oostenrijk. Ik had in die tijd enorme steun aan de begeleiding bij Adelante onder wie sportarts Paul, ergotherapeut Bas en fysiotherapeut Paul. Zonder hen en zonder zulke goede faciliteiten had ik mijzelf niet kunnen ontwikkelen tot Nederlands handbiketalent in voorbereiding op de Spelen van 2020.”

Tot Tokio staan er voor Mitch nog enkele spannende wedstrijden op het programma zoals de Nederlandse Kampioenschappen in Amsterdam begin september, het WK in Emmen van 11 – 15 september en het WK in België juni 2020. “Ik moet echt nog een paar keer goed knallen om me te kwalificeren voor Tokio. Ik wil laten zien dat ik goed in vorm ben, dat ik slim kan rijden en mijn krachten weet te verdelen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Wij wensen Mitch veel succes in de aanloop naar de Olympische Spelen en zijn er trots op dat hij onze ambassadeur is!

<toon alle berichten