Menu

'Sex hoort bij het leven'

1 april 2019

Nelleke van Winkelhof, intimiteitsverpleegkundige bij Adelante, helpt dwarslaesie-revalidanten met hun vragen over seksualiteit. In een telefonisch interview met Linda.nl vertelt ze hier meer over.


Nelleke is intimiteitsverpleegkundige: 'Sex hoort bij het leven'
Bron: Linda.nl

Een weelderig seksleven hebben terwijl je in een rolstoel zit, kan dat wel? Volgens Nelleke van Winkelhof (60), intimiteitsverpleegkundige, zeker. Zij helpt dwarslaesie-revalidanten met hun vragen over seksualiteit. Wij belden haar op.

Vragen
Nelleke werkt al een aantal jaren op de dwarslaesie-afdeling van een revalidatiecentrum. Eerst als verpleegkundige, maar na twee opleidingen is ze intimiteitsverpleegkundige met een eigen spreekuur over sex. “Ik kreeg vanuit revalidanten veel vragen over intimiteit, maar ik wist vaak het antwoord niet. Dat
vond ik heel vervelend, het is al zo’n drempel om er open over te zijn.”

Hoe nu verder?
De vragen van cliënten gaan voornamelijk over erectieproblemen, of ze nog kinderen kunnen krijgen en over hoe je sex moet hebben als je in een rolstoel zit. “Mensen vragen zich af: hoe nu verder?”, legt Nelleke uit. “Ik heb geen gevoel meer, waarom zou ik dan nog sex hebben?’, denken veel mannen.”

Behoeftes
“Maar sex hoort bij het leven. Het is ook belangrijk voor je partner en voor jezelf, om je echt man of vrouw te voelen”, gaat de intimiteitsverpleegkundige verder. “Want je kán gewoon sex hebben met een dwarslaesie. Mensen zien vaak alleen de rolstoel van iemand, maar niet de persoon die erin zit, die ook zo zijn behoeftes heeft.”

Erogene zones
Volgens Nelleke zijn er verschillende manieren om (weer) sex te hebben, als je in een rolstoel zit. “Zo kun je viagra gebruiken, die je vooral niet via het internet moet bestellen, maar via de dokter kan krijgen. En heb je de film Intouchables gezien?
Daarin zie je dat de hoofdrolspeler, die een dwarslaesie heeft, het heel fijn vindt als je aan zijn oren zit. Dan zie ik vaker bij revalidanten. Doordat een deel van je lichaam verlamd raakt, verplaatsen de erogene zones zich. Daardoor worden bijvoorbeeld je schouders of armen gevoeliger. Het gevoel van een orgasme zit uiteindelijk in je hersenen, hè.”

Lichaam leren kennen en ontdekken
“Het belangrijkst is dat mensen de tijd nemen voor sex na zo’n revalidatieproces, je moet je lichaam en elkaar weer leren kennen en ontdekken”, gaat Nelleke verder.
“Dat kan met vibrators of andere hulpmiddelen. Je moet er ook niet gelijk bovenop willen, er is meer dan alleen penetratie. Praat met elkaar en stop niet gelijk als het niet lukt. Er rust niet zozeer een taboe op sex in een rolstoel, maar er bestaat wel een stuk gêne. Mensen begrijpen niet dat mijn revalidanten óók behoefte hebben aan sex.”
 
Nelleke van Winkelhof

Meer informatie

<toon alle berichten