Menu

“Mijn grootste angst werd waarheid”

3 januari 2019

Lees het heftige verhaal van Koen Reesink (42), hij woont samen met zijn partner en drie kinderen in Maastricht. Koen is werkzaam als universitair onderzoeker. Sinds 2008 is hij belast met tinnitus en in maart 2018 kreeg hij daar nog een zeer ernstig halfzijdig gehoorverlies bij.

Koen vertelt: “Van kinds af aan heb ik altijd muziek om mij heen gehad. Ik ben een amateurmuzikant, drum al lange tijd, maar ben me altijd zeer bewust geweest van de risico’s van geluid. Ik was heel zuinig op mijn gehoor. Al vroeg startte ik met het dragen van gehoorbescherming, maar helaas heb ik deze in de loop der jaren niet vervangen of laten controleren. Vlak voor een optreden in 2008 klonk er een luide piep door de boxen, zo’n geluid waarbij iedereen even naar zijn oren grijpt. Vanaf toen begon ik een piep in mijn oren te horen. Mijn grootste angst werd waarheid: ik had tinnitus.”

“Al een tijd was ik aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Ik zat niet goed in mijn vel en dat leidde in 2004 tot een burn out”, vertelt Koen. “Ik krabbelde weer overeind maar tijdens het bewuste optreden in 2008 liep de spreekwoordelijke emmer met stress toch over. Stress is de trigger geweest die mij tinnitus liet waarnemen. Ik maakte me zorgen, ik wilde geen gehoorschade. Ik ging goede gehoorbescherming dragen, te veel gehoorbescherming zelfs. Maar de piep bleef. Ik had geluk; mijn gehoor bleek nog goed te werken, de enige schade die ik had was de piep. Maar mijn angst voor gehoorschade werd groter en groter. Angst is een veelvoorkomende reactie bij tinnitus. Maar door deze angst ga je situaties met harde geluiden uit de weg. Ik werd banger en banger en daardoor ook steeds gevoeliger voor geluiden. Piepende remmen van een trein waren voor mij ondraaglijk. Een negatieve angstspiraal waar moeilijk uit te komen was.”

Lees verder.

<toon alle berichten