Menu

“Samen kunnen we heel veel betekenen voor dwarslaesiecliënten”

7 augustus 2018

Eén van de expertisegebieden van Adelante is arm-/handproblemen. Ons handenteam, bestaande uit revalidatieartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, werkt intensief samen met handchirurgen van onder andere het Zuyderland ziekenhuis in Sittard en Heerlen. Handchirurgie biedt met name dwarslaesiecliënten steeds meer perspectieven. Wij spraken Tom van Mulken, plastisch, reconstructief en handchirurg in het Zuyderland en MUMC, en Mark Smeulders, die Tom komt versterken per 1 april.

 “Vaak wordt gedacht dat mensen met een dwarslaesie lopen het belangrijkst vinden, maar misschien is het kunnen bewegen van armen en handen zelfs nog wel belangrijker dan weer kunnen lopen”, vertelt Tom. “Door een dwarslaesie, maar ook door een CVA of trauma, kunnen handen minder gevoelig en beweeglijk en zelfs spastisch worden of in een verkeerde houding komen te staan. Er zijn verschillende operaties mogelijk waarmee een cliënt een stuk beweeglijkheid en kracht terug kan krijgen. Denk aan spasticiteitchirurgie, waarmee de pezen van een spastische spier verlengd worden of het creëren van nieuwe functies met behulp van een ‘overbodige’ spier.”

Arm-/handchirurgie boekt steeds betere resultaten bij dwarslaesiepatiënten. Waar eerst nog sceptisch tegen operaties van armen en handen werd aangekeken, laten nieuwe ontwikkelingen, nieuwe operatietechnieken en de juiste revalidatie verrassende resultaten zien. “Het risico van zo’n operatie werd lang te groot gevonden”, vertelt Tom. “Nu is er vaak nog maar één operatie nodig en kunnen cliënten al een dag later starten met revalideren. En de chirurgische ingreep geeft, in combinatie met een intensief revalidatieprogramma, daadwerkelijk meer beweging in een arm/hand.”

Lees het volledige artikel.

<toon alle berichten