Menu

Revalidant Adelante Nederlands kampioen zitbadminton

27 april 2018

Afgelopen zaterdag, 21 april, vond in Veenendaal voor de vierde keer op rij het Nederlands Kampioenschap Aangepast Badminton plaats. Er waren vier gouden medailles te verdelen in de categorieën staanders, zitters, rollers en kleine mensen. Jan Peters, revalidant van Adelante, werd Nederlands kampioen in de categorie zitbadminton. Gefeliciteerd Jan!

Jan Peters (53) uit Heerlen glimt van trots: “Ik had het echt niet verwacht! Maar het ging zo goed zaterdag. Ik had eindelijk geen blessures en ik had een goed gevoel. Ik heb eruit gehaald wat erin zat. Maar wat was ik verrast toen bekend werd gemaakt dat ik eerste was in het enkelspel bij de B-spelers. Ik had eigenlijk al eerder naar huis willen gaan. Maar ik ben heel blij dat ik de gouden medaille in ontvangst heb mogen nemen!”. Hij vervolgt: “We gingen met een aantal mensen uit ons team richting Veenendaal en hebben goed gespeeld, enkel- en dubbelspel. Onze trainer is heel trots, we deden het goed. Ook mijn ontvangst bij Adelante vanochtend was zó leuk. Er waren slingers opgehangen en er werd gezongen door de prothesegroep bij de fysio. Geweldig!”

In 1982 kreeg Jan een noodlottig brommerongeval. Jan: “8,5 maand verbleef ik in het ziekenhuis in Heerlen en daarna nog een hele tijd bij Adelante. Specialisten wisten mijn onderbeen te behouden met behulp van heel veel antibiotica. Tot het jaar 2000. Toen reed ik tegen een paaltje en brak mijn been. Er was geen redden meer aan. Ik heb toen besloten dat mijn onderbeen geamputeerd mocht worden. Uiteindelijk leerde ik met behulp van een prothese weer lopen bij Adelante en kon ik ook weer gaan werken.”


“Omdat ik een buikje begon te krijgen besloot ik dat ik iets van sport moest gaan doen. Dat is nu zo’n zeven jaar geleden. Ik deed een aantal keren mee met lessen zitbadminton in de sporthal van Adelante. Ik vond dit zo geweldig dat ik al snel de smaak te pakken kreeg en geen les wilde overslaan. Ik speel mee om aan het zweten te komen, maar ben ook fanatiek en wil echt winnen. Daarom doe ik ook mee aan wedstrijden door het hele land. Ik won eerder een bronzen medaille, maar góud...! Inmiddels train ik elke week op dinsdag 1,5 uur. Liefst wil ik nog vaker spelen maar de tweede training is een dag na de eerste en dat lukt mij fysiek niet. We spelen met ongeveer tien mensen onder begeleiding van een professionele badmintonleraar. Staand badminton was voor mij te zwaar met mijn prothese. Zitbadminton is fysiek ook heel zwaar maar minder belastend voor mijn benen. Je verplaatst je zittend, opdrukkend op je handen. Het vergt veel kracht en inspanning.”


Jan behaalt zijn medaille halverwege zijn huidige revalidatietraject: “Zo’n drie weken geleden heb ik een nieuw soort prothese gekregen waar ik heel blij mee ben. Ik ben nu aan het leren lopen met mijn nieuwe prothese en dat gaat al heel goed. Mijn ervaring afgelopen zaterdag was zo geweldig, ik ga absoluut volgend jaar weer mee doen. Het is heerlijk om 200 kilometer te rijden voor één doel en dan uiteindelijk ook nog te winnen!”

<toon alle berichten