Menu

Column van voorzitter ondernemingsraad Adelante

19 maart 2018

De voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van Adelante schrijft iedere maand een kort verhaal dat uit het leven is gegrepen. Ze geven met een knipoog thema's weer die niet alleen spelen in het dagelijks leven maar ook in een organisatie zoals samenwerking, verschil van mening, visie, smaak of gezag. Onderwerpen die ook raakvlakken hebben met OR-thema’s. Hieronder één van zijn columns. Wil je meer weten over de OR? Kijk dan hier.

Mannen met baarden

Nog voordat het Sinterklaasjournaal op televisie is en nog voordat de goedheiligman met zijn Pieten de vaste wal van Nederland betreden heeft, haalt Koen het thema Sinterklaas aan.

Terwijl we aan het ontbijt zitten, zegt Koen: “Sinterklaas, die komt toch altijd op zijn paard hè, en de Kerstman die komt toch altijd met een slee en rendieren?“. Even is het stil en kijken we hem aan. Voordat hij de volgende hap van zijn boterham neemt, zegt hij: "Dat is wel gek en eigenlijk niet handig, want dan werken ze niet goed samen hè mama". Met stomheid geslagen kijken Maud en ik elkaar aan. De stilte die daarop volgt lijkt voor Koen een bevestiging van zijn conclusie, terwijl wij van verbazing niets weten te zeggen.

Maar eigenlijk heeft Koen gelijk als hij zegt dat het wel vreemd is. Die twee mannen met baarden, die beiden in december de revue passeren, komen met eenzelfde doel, bieden een zelfde dienst en bedienen eenzelfde doelgroep. Maar ze maken niet gebruik van elkaars middelen, laat staan van elkaars competenties.

Of is het niet zo gek? Want weten ze van elkaars bestaan? En zo ja, stemmen ze dan af? Dat is wellicht lastig, want hoe kan je goed samenwerken als je elkaar niet op de werkvloer ontmoet. Dan werk je langs elkaar en is communicatie niet vanzelfsprekend.

Ik vind het op z'n minst boeiend en het is misschien de moeite waard om toch eens op audiëntie te gaan. Maar bij wie?

Ralf Jetten, voorzitter ondernemingsraad

 

<toon alle berichten