Menu

Bijzondere app voor patiënten met suikerziekte

12 maart 2018

Tijdens haar werk op Curaçao* maakte Angeliek Zwinkels, revalidatiearts bij Adelante, kennis met een app voor patiënten met Diabetes Mellitus (suikerziekte). Deze app helpt mensen om zelf hun voeten in de gaten houden, waardoor het aantal amputaties aanzienlijk zou kunnen verminderen.

Wonden vormen bij suikerziekte een groot probleem en leiden regelmatig (bij 15% van de patiënten)  tot een amputatie. Deze app helpt mensen om hun voeten dagelijks zelf in de gaten te houden. Hij legt uit waar ze op moeten letten, hoe ze hun voeten moeten verzorgen, wat ze moeten doen om wonden te voorkomen en hoe te handelen inclusief welke hulp in te roepen als er toch een wond ontstaat. De app, ‘Diabetische voet en schoen’ genaamd, is gratis te downloaden via de Apple Store en Google Play.

Gezien de gezondheidsproblematiek op Curaçao, waardoor er veel amputaties verricht worden, leek het Angeliek zinvol om de app in het Papiaments (de taal van het eiland) te laten vertalen. Oorspronkelijk was de app in het Nederlands ontwikkeld. De firma die de app gemaakt heeft, George In der Maur, wilde gratis zijn medewerking verlenen mits Angeliek voor de vertaling kon zorgen. En dat is gelukt!

De app werd vertaald door de fysiotherapeute van het revalidatiecentrum die patiënten met een amputatie begeleidt en de orthopedisch instrumentmaker die de protheses maakt voor de patiënten van het revalidatiecentrum. De Papiamentu-lerares van Angeliek deed de laatste controles. Op het 8e ‘International Post Graduate Course in Rehablitation Medicine’ afgelopen maand in Curaçao presenteerde Angeliek de app en gaf ze aandacht aan de implementatie ervan. Haar presentatie werd enthousiast ontvangen door de deelnemers uit verschillende landen uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De genodigden waren vooral huisartsen maar ook verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers, podotherapeuten, revalidatieartsen, chirurgen, orthopeden, neurochirurgen, orthopedisch schoenmakers en instrumentmakers en epidemiologen.

De app is innovatief, eenvoudig in gebruik en gratis te downloaden. Het meest krachtige aan de app  is dat het de individuele patiënt direct koppelt aan zijn eigen artsen en behandelaren. De patiënt kan in de app contactgegevens invoeren van zijn eigen podotherapeut, verpleegkundig specialist suikerziekte, revalidatiearts etc. Alle behandelaren zijn letterlijk met één tik op de knop te benaderen.  Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen omtrent deze app in de gaten, en zullen we u op de hoogte houden.

Lees het volledige verhaal van Angeliek Zwinkels hier.

<toon alle berichten