Menu

Adelante Arbeid verzorgt college aan bedrijfs- en verzekeringsartsen in opleiding

2 maart 2018

Onlangs verzorgde Adelante Arbeid voor het eerst een college in de aula in Hoensbroek voor zo’n dertig bedrijfs- en verzekeringsartsen in opleiding van het Radboud UMC in Nijmegen. Het programma, dat duurde van 10.00 tot 16.00 uur, werd enthousiast ontvangen door de aanwezigen. Ria Sandbrink, bedrijfsarts en instituutsopleider: “De aios hebben de dag met gemiddeld een 8 gewaardeerd. Enkele opmerkingen die er uitsprongen: veel geleerd, praktische kennis, ik weet nu veel beter hoe de belastbaarheid getraind kan worden. Wat een gastvrijheid!”

Ria is bedrijfsarts en werkt sinds 2002 bij de SGBO (Sociaal Geneeskundige Beroeps Opleidingen)* in Nijmegen als instituutsopleider. “Wij leiden bedrijfsartsen en verzekeringsartsen op. Dit is een specialisatie van vier jaar. Het mooie van bedrijfsartsenwerk is dat je het verschil kunt maken bij werkbehoud. Iemand weer goed op een geschikte werkplek krijgen levert veel op voor alle partijen. Wij werden uitgenodigd voor deze leerzame dag bij Adelante. Het was zo’n succes dat we overwegen om er een jaarlijks terugkerende dag van te maken.”

Belangrijk inzicht
Daniëlle Klerken, manager van Adelante Arbeid en Sport & Bewegen, vertelt: “Het college was met name gericht op het maken van een vertaling van harde onderzoeksresultaten van psychologen, naar maatwerk functioneel advies voor cliënten. Onze theorie/boodschap luidt dat bedrijfsartsen voorzichtig moeten zijn met de interpretatie van het vakjargon van psychologen. Adelante Arbeid leert aios hoe ze psychologische rapporten kunnen lezen en interpreteren, zodat er een goede vertaalslag kan worden gemaakt naar de functionele mogelijkheden en onmogelijkheden in werk. Een rapport heeft altijd impact op een cliënt, maar kan ook arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat alle partijen op de hoogte zijn van elkaars taal en elkaar kunnen vinden, juist in het belang van de cliënt waar we ons allen omheen bewegen. Deze wetenschap zou standaard in elke opleiding tot bedrijfsarts moeten zitten.” 

Inhoud van de dag
Daniëlle verwelkomde alle aios waarna Max Mommers, relatiebeheerder en re-integratiecoach, Adelante kort in beeld bracht. GZ-psycholoog Ceciel Grob gaf een hoorcollege met de titel ‘Over het hoofd gezien’ waarin zij veel aspecten van psychologisch onderzoek op inzichtelijke wijze koppelde aan iemands functioneren, ook in werk. Onze sportarts Paul Grandjean Perrenod Comtesse heeft de bedrijfs- en verzekeringsartsen geschoold in energetische belastbaarheid testen en trainen, nadat hij hen eerst zelf aan den lijve inspanning liet meten met behulp van een fietstest.

Enkele reacties
Ceciel: “Een functionele kijk op de resultaten van een neuropsychologisch onderzoek geeft veel meer zich op de arbeidsmogelijkheden van een werknemer. Ik word als GZ-psycholoog bij Adelante Arbeid enthousiast wanneer ik voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen of werkgevers inzichtelijk kan maken wat de testuitslag van neuropsychologisch onderzoek betekent voor die specifieke werknemer in die specifieke functie. Het is namelijk iedere keer maatwerk en geen casus is hetzelfde.” Paul: “Kennis en inzicht in de belasting en belastbaarheid van mensen is wat ons als zorgprofessionals bindt. Een individuele mens in zijn omgeving is de basis; werknemer, revalidant of sporter is het detail.” Max vult aan: “De complimenten over de dag waren goed om te horen. Daarnaast vond ik het ook mooi om reacties te krijgen als ‘dag Max, leuk om je hier nu te ontmoeten. We hebben al vaak telefonisch en per mail contact gehad’.”

Ria vult aan: “Het was een zeer geslaagde dag. We zijn ontvangen door een enthousiast team dat ons veel praktische zaken geleerd heeft. We kunnen dit  in de dagelijkse praktijk van bedrijfsarts en verzekeringsarts zeker goed toepassen. We zijn heel gastvrij ontvangen bij Adelante. De interpretatie van het neuropsychologisch onderzoek is veel duidelijker nu. Ook het dagdeel over trainen en beoordelen van belasting en belastbaarheid gaf veel nieuwe inzichten.” Voor herhaling vatbaar!

*De SGBO is onderdeel van Radboudumc en verzorgt een praktijkgerichte opleiding tot bedrijfsarts en verzekeringsarts. De opleiding is bedoeld voor artsen die zich willen specialiseren tot bedrijfsarts. De opleiding duurt vier jaar bij een fulltime aanstelling. Het Radboudumc wil een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. Dit willen zij bereiken met deskundige en ambitieuze professionals in de gezondheidszorg. Hiervoor hebben zij een uitgebreid aanbod van opleidingen, scholingen en trainingen waaronder de vervolgopleiding tot bedrijfsarts.

<toon alle berichten