Menu

Onderzoek Adelante/UM genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

30 oktober 2018

Op woensdag 7 november a.s. vindt de jaarlijkse uitreiking plaats van de Klokhuis Wetenschapsprijs. Uit 70 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en umc’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd. Adelante / UM is genomineerd met een onderzoek van Christine Resch over de meerwaarde van (serious) gaming voor kinderen met hersenletsel. De prijs richt zich op wetenschappelijk onderzoek, dat relevant en interessant is voor kinderen op de basisschool.

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.Er zijn 70 onderzoeken ingezonden afkomstig van verschillende Nederlandse universiteiten, hogescholen en umc’s. Hiervan heeft de redactie van Het Klokhuis tien onderzoeken genomineerd, nu is het aan het publiek om de winnaar te kiezen. Ook Adelante is genomineerd. Lees hieronder meer over het onderzoek naar gamen. Breng je stem op Adelante uit met één muisklik: https://goo.gl/5PVkrr

Nominatie  Adelante
Een spelletje doen op de computer en daardoor veel beter dingen kunnen onthouden of je beter kunnen concentreren: kan dat? Christine Resch onderzoekt of we met gamen denkfuncties kunnen verbeteren. Aan het onderzoek doen kinderen met hersenletsel mee. De kinderen spelen denkspelletjes op de computer én ze krijgen tips hoe ze hun denkfuncties kunnen verbeteren. We hopen dat ze hierdoor ook weer beter mee kunnen doen met leuke dingen op school en in hun vrije tijd. Wij onderzoeken of (serious) gaming een goede manier is om klachten naar aanleiding van hersenletsel te behandelen.

Grootschalig onderzoek
Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit de Universiteit Maastricht en loopt op dit moment in 8 verschillende revalidatiecentra en speciale scholen door heel Nederland (Adelante in Valkenburg, Brein Support in Arnhem, Revant in Breda, Sophia Revalidatie in Den Haag, Libra Revalidatie en Audiologie in Eindhoven, Heliomare in Heemskerk, Merem in Hilversum, De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht). Adelante is een van de deelnemende revalidatiecentra. Een grote groep artsen, psychologen, ergotherapeuten, orthopedagogen, leerkrachten en natuurlijk onderzoekers werkt er samen hard aan om het onderzoek succesvol te laten verlopen. Het plezier dat veel kinderen halen uit gamen was en is een grote bron van inspiratie.  Naar verwachting kunnen we eind 2019 de eerste (wetenschappelijke) resultaten presenteren.

Bijzondere BijZOndeR Prijs
In december 2016 heeft dit onderzoek de Bijzondere BijZOndeR Prijs bij Adelante gewonnen.

<toon alle berichten