Menu

Exposure in vivo bij chronische pijn: Do or dare?

29 oktober 2018

Op donderdag 25 oktober verzamelden 140 revalidatie-professionals uit het hele land zich in Maastricht om zich te verdiepen in de achtergrond en finesses van de ‘Exposure in vivo’ behandeling bij chronische pijn. Deze symposiumdag werd georganiseerd door het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie van Adelante Zorggroep en de Universiteit Maastricht ter ere van de promoties van Marlies den Hollander en Carolien Dekker.

Naast resultaten van onderzoek werd op deze dag ruim aandacht besteed aan de praktijk van 'Exposure'. De ochtendvoorzitter, Jeanine Verbunt, gaf Mariëlle Goossens als eerste het woord voor een presentatie over de theoretische achtergrond van pijngerelateerde angst en de impact op ervaren beperkingen. Vervolgens presenteerde Marlies den Hollander de uitkomsten van haar onderzoek naar het effect van een exposurebehandeling bij patiënten met complex regionaal pijnsyndroom (CRPS). Exposure geeft voor deze doelgroep ten opzichte van de gebruikelijke zorg een betere uitkomst en is bovendien kosteneffectief. Carolien Dekker liet in haar presentatie vergelijkbare resultaten voor jongeren met pijn zien.

Het middagprogramma werd voorgezeten door Rob Smeets. Tijdens de workshops in het middagprogramma werd het accent gelegd op de praktijk van Exposure. In een vervolgsessie deelden therapeuten, die aan de studie 2B-active deelnamen hun ervaringen met het publiek. Jeroen de Jong vestigde in de middagsessie de aandacht op het thema 'Het brein en pijn'. Hij presenteerde resultaten van fMRI onderzoek en liet ons zien welke veranderingen er optreden in activiteit van verschillende hersengebieden na toepassing van Exposure. De dag werd afgesloten met een discussie met het publiek aan de hand van stellingen.

Op dit symposium werd ook voor het eerst de Prijs van Verdienste voor de pijnrevalidatie uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse prijs, die het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie uitreikt aan een persoon, die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van vernieuwing in de pijnrevalidatie. De prijs werd dit jaar uitgereikt aan Ilona Thomassen. Naast  haar rol als voorzitter van de patiëntenvereniging CRPS en de gezamenlijke patiëntenvereniging Pijnpatiënten naar één stem vervult ze talloze rollen op het gebied van beleid en stimulering van onderzoek om de zorg voor patiënten met chronische pijn steeds beter te maken.

Wij, sprekers en organisatie van deze symposiumdag, kijken met veel plezier terug op deze dag. We danken de deelnemers voor hun komst naar Maastricht, en het delen van hun ervaringen en vragen met ons in de sessies. Tot ziens op een volgend symposium!

<toon alle berichten