Menu

Voorspellen van kwaliteit van leven en sociale participatie één jaar na een hartstilstand

18 januari 2018

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg/UM/Adelante. 

Niet iedereen die een hartstilstand overleeft kan terugkeren naar zijn of haar leven als voorheen, in termen van kwaliteit van leven en sociale participatie (bijvoorbeeld werk of hobby’s). Als we kunnen voorspellen wie een risico loopt op blijvende problemen op deze gebieden, dan kunnen we deze personen al in een vroeg stadium begeleiding bieden.

Uit deze deelstudie van het ALASCA-project blijkt dat niet medische kenmerken van de harstilstand, maar persoonlijke kenmerken, fysiek functioneren en mentaal welzijn met name voorspellend zijn voor verminderde kwaliteit van leven na één jaar. Dagelijks functioneren vóór de hartstilstand bleek voorspellend te zijn voor verminderde sociale participatie.

Daan Verberne, promovendus aan de Universiteit van Maastricht en Expertisecentrum Hersenletsel Limburg, deed in samenwerking met dr. Veronique Moulaert, prof. dr. Jeanine Verbunt en prof. dr. Caroline van Heugten, onderzoek naar factoren die de kwaliteit van leven en sociale participatie één jaar na de hartstilstand kunnen voorspellen.

De resultaten van deze deelstudie zijn gepubliceerd in het internationale tijdschrift Resuscitation. Geïnteresseerd? Lees meer: https://goo.gl/WobHSk

 

<toon alle berichten