Menu

Tinnitusbehandeling Adelante in basispakket zorgverzekeraars

9 januari 2018

De tinnitusbehandeling, die door Adelante is ontwikkeld, wordt in het basispakket van zorgverzekeraars opgenomen als reguliere zorg. Dit is op 18 december 2017 besloten door Zorginstituut Nederland. Met deze positieve duiding gaat deze gespecialiseerde behandeling van Adelante tot de basisverzekering van de zorgverzekeraars behoren en kunnen mensen beter worden geholpen.

Met name de grote verzekeraars VGZ en CZ hebben zich hard gemaakt voor de opname van de tinnitusbehandeling in het basispakket. De meeste zorgverzekeraars  vergoeden de tinnitusbehandeling bij Adelante. Het blijft echter raadzaam bij de eigen zorgverzekeraar te informeren of deelname inderdaad wordt vergoed.

Effectiviteit wetenschappelijk bewezen
Adelante heeft een effectief behandelprotocol ontwikkeld: de gespecialiseerde stepped-care tinnitusbehandeling. Deze is opgesteld en onderzocht door dr. Rilana Cima, psycholoog en wetenschapper bij Adelante en Maastricht University. Het betreft een cognitieve gedragstherapeutische behandeling uitgevoerd door een gespecialiseerd multidisciplinair team. De gespecialiseerde behandeling is effectief bewezen in een grootschalig onderzoek. Zo heeft Libra, na te zijn opgeleid door tinnitusteam van Adelante, meting gedaan naar de mate van dupliceerbaarheid van de tinnitusbehandeling. 

De behandeling is stapsgewijs georganiseerd en wordt aangeboden met oplopende intensiteit, naargelang de behoefte van de patiënt en volgens vooraf bepaalde criteria. De tinnitusbehandeling van Adelante wordt momenteel in Hoensbroek en Blerick aangeboden.

Ongeveer 3 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van ernstige tinnitus (oorsuizen). Het is niet altijd bekend dat het een behandelbaar probleem is. Een zoektocht naar hulp leidt vaak tot langdurige verwijstrajecten. 

Tinnitus
Mensen met tinnitus horen continu een geluid zonder de aanwezigheid van een geluidsbron in de omgeving. Tinnitusklachten kunnen leiden tot grote belemmeringen in het dagelijkse leven zoals paniek, angst, somberheid, concentratie- en slaapproblemen en extreme vermoeidheid. De klachten kunnen zo ernstig zijn dat iemand zijn dagelijkse activiteiten niet meer kan uitvoeren.

Meer informatie over tinnitusbehandeling bij Adelante.

<toon alle berichten