Menu

"Ik voelde me thuis bij de Vroege Interventie van Adelante"

21 september 2017

Vandaag in 'Het Gezicht van Adelante' op onze Facebookpagina Herman Schmitz (47) uit Posterholt. Hij is getrouwd en heeft twee dochters.

Van jongs af aan heeft Herman lichamelijk zwaar werk verricht. Totdat hij last van zijn rug kreeg. De bedrijfsarts van zijn werkgever verwees Herman door naar Adelante Arbeidsre-integratie, waar Herman deelnam aan het ‘Vroege Interventietraject’. Zo sceptisch als Herman op voorhand was, zo enthousiast is hij achteraf. “Ik mis Adelante echt”.

“Via mijn bedrijfsarts kwam ik bij Adelante terecht. Ik wilde alles aangrijpen om er weer bovenop te komen. Ik stond sceptisch tegenover het Vroege Interventietraject dat me werk aangeboden, maar dacht ‘ik ga er toch heen’”, aldus Herman. Het Vroege Interventietraject is een 15 weekse training gericht op duurzame maatschappelijke participatie van de cliënt, met het accent op arbeid. De training omvat een complete en specifieke reconditionering, waarbij het verkrijgen van inzicht in de eigen problematiek, het nemen van verantwoordelijkheid, gedragsverandering en terugvalpreventie centraal staan. In de training wordt toegewerkt naar een optimale belastbaarheid van de cliënt. Het doel is dan ook het structureel terugkeren naar, dan wel actief blijven in, de huidige functie bij de huidige werkgever.

“Tijdens de intake bleek dat ik door een multidisciplinair team behandeld werd. Van revalidatiearts en re-integratiecoach tot fysiotherapeut en psycholoog, ik zag ze allemaal. Ik mocht beginnen met een proeftijd van vier weken, om te kijken of het baat zou hebben voor mij. De eerste twee weken voelde ik me niet op mijn plek, maar al snel voelde ik een knop omgaan. De belastbaarheidstrainingen met voortdurende begeleiding, de fysio en het zwemmen, de groepsport, het inpraten op me, en dingen uitleggen… het deed me goed. Na elke sessie werd er een half uurtje nagepraat met de groep, met een kopje koffie. Met name het groepsgevoel, het contact met ‘lotgenoten’, deed me goed. Ik mocht verder met het traject van mijn re-integratiecoach, omdat hij signalen zag dat er verandering mogelijk was. En dat bleek! Binnen no time voelde ik me ‘heim’ bij Adelante. Ik moest twee keer per week naar Hoensbroek komen en miste het echt op de tussenliggende dagen.”

Herman vervolgt: “Ik bouwde zo’n goede band op met de anderen in de groep dat we nu zelfs nog een groepsapp hebben en regelmatig afspreken; heel fijn om ervaringen te kunnen delen. Ik vond het geweldig om samen met lotgenoten te werken aan een persoonlijke verbetering. Ik leerde van de groep dat ik een fijne werkgever heb, er is begrip voor mijn situatie en dat bleek lang niet overal zo te zijn. Na 15 weken was het traject afgelopen en viel ik in een zwart gat, net als vele anderen. Ik miste Adelante, ik miste de groep.

Lees het volledige verhaal.

Herman Schmitz_Header

<toon alle berichten