Menu

Adelante tinnitusbehandeling wél degelijk effectief

4 september 2017

In de afgelopen jaren hebben Adelante Audiologie & Communicatie en Maastricht University de ‘Stepped-care CGT-behandeling van tinnitus’ ontwikkeld: een trapsgewijze behandeling van tinnitus (oorsuizen) waarvan cognitieve gedragstherapie de kern vormt. Deze gespecialiseerde behandeling is effectief bewezen in een grootschalig onderzoek.

Afgelopen week verscheen een artikel in de Volkskrant over een dure niet bewezen nieuwe tinnitusbehandeling van audicienketen Beter Horen samen met drie ziekenhuizen. “Het ongekend hoge succespercentage waarmee Beter Horen schermt, is gestoeld op ondeugdelijk wetenschappelijk onderzoek, zeggen hoogleraar audiologie Pim van Dijk (UMCG), en klinisch fysicus-audioloog Niek Versfeld (VUmc), gespecialiseerd in tinnitus. In internationale richtlijnen wordt de behandeling afgeraden. De Nederlandse Vereniging voor Keel- Neus en Oorheelkunde schrijft in een verklaring de behandeling niet te ondersteunen. De zorgverzekeraars vergoeden niets.” Toch is er zeker wel licht aan het einde van de tunnel voor tinnituspatiënten.

Tinnitusspecialist Dyon Scheijen van Adelante: “De behandeling bij Adelante Audiologie & Communicatie is gericht op het ‘hertrainen’ van het brein in het waarnemen van het tinnitussignaal. Dat doen we met cognitieve gedragstherapeutische technieken. Hierdoor heb je uiteindelijk geen of weinig last meer van de tinnitus. Het geluid blijft, maar valt niet meer op. Deze aanpak is dusdanig vernieuwend, en heeft zo’n groot succes, dat het landelijk opgepakt wordt, zelfs door zorgverzekeraars. Onze zorg is de enige zorg die wetenschappelijk getoetst is en kosteneffectief blijkt te zijn. Adelante is hierin landelijk koploper.”

Lees hier het artikel dat in 2016 in Elsevier verscheen over de baanbrekende behandeling van Adelante.

Lees hier meer over de werkconferentie die 15/16 juni jl. door Fenac gehouden werd. Tijdens de conferentie bood FENAC andere audiologische centra de mogelijkheid om kennis te maken met deze vorm van bewezen tinnituszorg.

<toon alle berichten