Menu

Meten is weten

28 augustus 2017

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie van Adelante/UM.

In medisch wetenschappelijk onderzoek worden vaak vragenlijsten gebruikt om uitkomsten te meten. Daarom wordt er ook onderzoek gedaan naar de kwaliteit van vragenlijsten: meet de vragenlijst daadwerkelijk het onderwerp dat het beoogt te meten? Zijn de antwoorden die ingevuld worden voldoende betrouwbaar?

Vanuit het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie werd er zo ook onderzoek gedaan naar de zogenaamde psychometrische eigenschappen van een vragenlijst die specifiek ontwikkeld is om beperkingen door arm, nek, en schouder klachten te meten bij musici. Pijnklachten bij musici zijn een veelvoorkomend probleem. Dit onderzoek uitgevoerd door Vera Baadjou toont aan dat de onderzochte vragenlijst (de performing arts module van de Disabilities of Arm, Shoulder, and Hand questionnaire) voldoende valide en betrouwbaar is. De vragenlijst is dus geschikt om te gebruiken in kliniek en onderzoek. Het volledige onderzoek is hier te vinden.

<toon alle berichten