Menu

Het Gezicht van Adelante: Dyon Scheijen

25 april 2017

Vandaag in onze rubriek 'Het Gezicht van Adelante op Facebook' Dyon Scheijen. Dyon (47) is klinisch fysicus – audioloog bij Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek. Dyon heeft zich gespecialiseerd in tinnitus (oorsuizen, red.). Mede door zijn toedoen staat Adelante anno 2017 op de kaart als dé tinnitusspecialist van Nederland.

"Vier jaar lang ben ik opgeleid bij Adelante in Hoensbroek. En nu, na 19 jaar, werk ik er nog steeds met veel plezier. Tijdens mijn opleiding kreeg ik veel tinnituspatiënten onder ogen. Destijds was de redenatie: “we kunnen niets voor u betekenen en u alleen een gesprek met een psycholoog aanbieden”. Tinnitus was niet op te lossen, je moest maar leren leven met de – soms ontzettend heftige – piep in je oren. Dit vond ik frustrerend. Ik ben daarom, puur vanuit persoonlijke interesse, me meer en meer gaan verdiepen in tinnitus. Vanuit mijn studie in Aken wist ik van het van het bestaan van tinnitusklinieken in Duitsland. In mijn vrije tijd ging ik daar meekijken en ik ben een tinnituscursus gaan volgen in Groot-Brittannië. Ik dacht ‘dit moet anders kunnen bij Adelante’. En er werd naar me geluisterd. Zo had ik mijn eigen baan gecreëerd als tinnitusspecialist en mocht ik na mijn opleiding blijven.

Inmiddels kunnen we bij Adelante Audiologie & Communicatie heel erg veel betekenen voor tinnituspatiënten. Een multidisciplinair team met vele jonge enthousiaste collega’s staat klaar voor elke patiënt. Er is nu wel een heel goede tinnitusbehandeling voor handen die zijn nut meer dan bewezen heeft. De behandeling is gericht op het ‘hertrainen’ van het brein in het waarnemen van het tinnitussignaal. Dat doen we met cognitieve gedragstherapeutische technieken. Hierdoor heb je uiteindelijk geen of weinig last meer van de tinnitus. Het geluid blijft, maar valt niet meer op. Deze aanpak is dusdanig vernieuwend, en heeft zo’n groot succes, dat het landelijk opgepakt wordt, zelfs door zorgverzekeraars. Onze zorg is de enige zorg die wetenschappelijk getoetst is en kosteneffectief blijkt te zijn. Adelante is hierin landelijk koploper. Ik ben zó trots op wat we allemaal met ons team hebben bereikt.”

Lees Dyons volledige verhaal, ook over een heftige periode in zijn leven en het moois dat hem dit uiteindelijk heeft opgeleverd. Een voorproefje: 

"Dyon heeft een heel bijzonder moment beleefd in zijn leven, een moment dat in zijn geheugen gegrift staat. Hét moment waarop alle puzzelstukjes in elkaar vielen. Tijdens een bezoek aan vrienden in San Diego bezocht hij het Balboa Park, een prachtig park vol met musea. “Dagen heb ik daar rond gelopen. Op één van de eerste dagen bezocht ik het natuurkundemuseum, Museum of Science. En opeens zag ik daar een grote foto van mezelf aan de wand hangen. Zó bizar, daar aan de andere kant van de wereld, precies op die plek! Een foto die mijn broer ooit had gemaakt, maar waarvan ik geen idee meer had dat hij bestond. Boven de foto stond ‘The doctor of the future (…)’. Ik kreeg er kippenvel van. Ik word er nu nog emotioneel van als ik eraan denk. Zoveel toeval, niet te bevatten." 

 

17990809_1498918796845957_7559487014232363790_n

<toon alle berichten