Menu

Mariejet Konings vertelt over haar tinnitus

28 december 2017

Mariejet Konings (58) uit Brunssum is getrouwd en heeft twee dochters. Zo’n zes jaar geleden werd ze zich bewust van suizen in haar oren (tinnitus, red.). Toen ze besefte wat dit inhield en wat de gevolgen ervan zijn, veranderde Mariejets leven in enkele dagen tijd in een hel. “Adelante Audiologie & Communicatie heeft me gered. Zij leerden me omgaan met de tinnitus, ze hielpen mij het oorsuizen te accepteren.”

“Terugkijkend denk ik dat ik al veel langer last heb van oorsuizen. Maar omdat ik het niet besefte, was het niet levensbepalend. Vanaf het moment dat de huisarts stelde dat ik tinnitus had en ik vervolgens op internet ging kijken wat het inhield, werd ik gek. Op enkele dagen tijd was ik zwaar depressief. Ik wilde dood, zag geen uitweg meer. Die angst, die alles bepalende gekmakende angst. Ik kon alleen nog maar huilen. Inmiddels weet ik dat angst je grootste vijand is, überhaupt, maar zeker bij tinnitus. Angst maakt het heftiger. Het suizen werd oorverdovend, 24 uur per dag. Ik dacht dat ik nooit meer rust zou hebben. Ik dacht altijd dat ik alles aan zou kunnen, dat alles ergens goed voor is. Maar dit gun je niemand. Mijn leven stortte in.” 

“De huisarts schreef me antidepressiva voor die goed hielpen. Samen gingen we zoeken naar een oplossing. Ik probeerde diverse dingen maar niets hielp. Al snel bleek dat tinnitus niet te verhelpen is. Maar je kunt er wel mee leren omgaan. Daar had ik professionele hulp bij nodig. Uiteindelijk kwam ik bij het audiologisch centrum van Adelante in Hoensbroek terecht om mijn oren te laten nameten. Hier werd ik geattendeerd op cognitieve gedragstherapie als behandeling tegen tinnitus. Ik stond er sceptisch tegenover, kon me niet voorstellen dat dit me kon helpen. Maar ik dacht ook ‘ik grijp alle kansen aan, ik doe alles wat ze willen’.”


Lees haar hele verhaal.

 

Mariejet Konings_header

<toon alle berichten