Menu

Innovatie bij meten van chronische pijn bij jongeren

11 december 2017

Uit het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM.

Jongeren met chronische pijn ervaren beperkingen bij activiteiten die passend zijn bij de leeftijd zoals naar school gaan, sporten, uitgaan en contact met vrienden en familie. Psychosociale ontwikkeling en rijping tijdens de groei zorgen ervoor dat jongeren telkens andere activiteiten doen. Dit maakt het lastig om in kaart te brengen hoe erg en bij welke activiteiten jongeren beperkingen ervaren door chronische pijn. 

Voor het meten van de impact van chronische pijn op het dagelijks leven bestaan er voor volwassenen talloze vragenlijsten. Een lijst specifiek voor jongeren die rekening houdt met de variatie in hun activiteitenpatroon was voorheen niet beschikbaar voor Nederlandssprekende jongeren. Daarom heeft Janneke de Vries samen met haar promotieteam onderzocht of de Nederlandstalige versie van de Child Activities and Limitations Interview (CALI) geschikt is om beperkingen door chronische pijn te meten. Eerst werd de oorspronkelijk Engelstalige lijst geschikt gemaakt voor gebruik in Nederland. Daarna legden we de lijst voor aan 74 jongeren met pijn als onderdeel van hun screening voor de revalidatiebehandeling. Evaluatie liet zien dat de lijst goed in kaart kan brengen in welke activiteiten de jongere beperkt wordt door chronische pijn. Binnen de revalidatie kan deze lijst nu worden gebruikt. Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Disability and Rehabilitation.

Het artikel kun je hier vinden.

 

<toon alle berichten