Menu

Eerste revalidant bij Adelante met klikprothese

6 december 2017

Onlangs is bij Adelante voor het eerst een cliënt met een osseointegratieprothese gestart met revalideren. De cliënt heeft enkele jaren geleden zijn linker onderbeen laten amputeren, is dit jaar geopereerd in het Radboudumc en heeft nu een zogenoemde klikprothese waarmee hij bij Adelante gaat leren staan en lopen.

Osseointegratie is een term voor het proces van hechting van botcellen aan metaal. Bij mensen met een beenamputatie wordt een titanium implantaat geplaatst in de mergholte van het bot in de stomp. Door het gebruik van titanium met speciale coating hecht het bot zich aan het implantaat en zorgt zo voor een uiterst stevige binding. Het voelt weer als onderdeel van het lichaam en het bot kan weer op een normale manier belast worden. Voor de ingreep zijn twee operaties nodig. Eerst de bevestiging  van de titanium pen in het bot en een week of zes later volgt de operatie waarbij een kleine opening (stoma) in de huid wordt gemaakt en het verbindingsdeel aan de pen wordt vastgemaakt. Dit verbindingsdeel steekt door de stoma naar buiten. Deze geavanceerde prothesetechniek levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van patiënten met een beenamputatie.

Dichter bij huis
Sinds 2009 voert Radboudumc dergelijke operaties uit en de cliënten revalideerden ook daar. Inmiddels is het ziekenhuis samenwerking aangegaan met Adelante. Hierdoor is het mogelijk de nabehandeling voor cliënten uit Zuid Nederland dichter bij huis te brengen. Een eerste aanzet is gedaan om te bekijken of de operaties op termijn ook in het MUMC kunnen worden uitgevoerd. De operatiewachtlijst bij het Radboudumc is namelijk erg lang.

Prothese
Adelante werkt op dit gebied samen met Livit Orthopedie. Speciaal opgeleide orthopedisch adviseurs van Livit plaatsen een klikadapter aan het verbindingsdeel waarop ze de prothese aansluiten en ze zijn verantwoordelijk voor het afstellen en uitlijnen van de prothese. Een week na de tweede operatie start de poliklinische revalidatie bij Adelante die zes weken tot drie maanden  kan duren. Samen met het amputatieteam van Adelante gaat de revalidant aan de slag met het sterker en fitter maken van de stompspieren, met looptrainingen en bijvoorbeeld het verzorgen van de stoma. Niet iedereen komt in aanmerking voor een klikprothese. Bij mensen die roken, ernstige vaatproblemen hebben of overgewicht kan osseointegratie namelijk leiden tot ernstige complicaties. 

Lees meer.

 Osseointegratie

<toon alle berichten