Menu

Column: Me poot ligt er van af..!

4 december 2017

Ellis Bodifée, verpleegkundige op afdeling 2 (amputatie, traumatologie en orthopedie/cardio) van Adelante in Hoensbroek schrijft graag haar gedachten en ervaringen als verpleegkundige op 'papier'. Vandaag deel 14.

"Het is zondag, ik zit met zes revalidanten aan de uitgebreid gedekte tafel, de meeste mensen zijn met weekendverlof. En meestal is er dan wel ruimte voor een gezellig onderonsje tijdens de middagmaaltijd. Vandaag echter, hangt er een enigszins beladen sfeer in het dagverblijf. Ik kan het niet goed beetpakken, maar het lijkt er een beetje op dat iedereen  zijn handen vol heeft aan zijn eigen gedachten.  Met enige moeite probeer ik een gesprek op gang te brengen, iets wat meestal als vanzelf gaat. Ik besluit mij te richten op een meneer die al vaker heeft  laten zien goed in staat te zijn om de sfeer, ten goede, te bepalen. Hij steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken en zijn hoog Hollands accent steekt opvallend af tussen de zachte klanken van de Limburgers die verder aan tafel zitten. “Hoe staat het met het leven vandaag?”, vraag ik de man die bij ons revalideert vanwege een beenamputatie. Meneer zet zich wat rechter in zijn rolstoel en laat dan een opvallend harde lach ontsnappen. “Dat vroeg een kennis me ook afgelopen week! En weet je wat mijn antwoord was?”. Voordat ik de mogelijkheid krijg om te reageren, vervolgt hij: “Me poot ligt er van af, wat denk je zelf?!?”. Aan tafel werd het mogelijk nog stiller dan het al was. Mijn overbuurvrouw kijkt me een beetje ongemakkelijk aan en ik geef haar een knipoog. Dan begint mevrouw naast mij ineens te gniffelen. Dat bleef niet onopgemerkt en als ik vervolgens, met een niet serieuze ondertoon, zeg dat meneer het weer mooi weet te brengen, wordt er openlijk door iedereen gelachen. Meneer inclusief. Deze onverwachte wending creëerde een, zeer welkome, opening  voor een openhartig gesprek waarbij iedereen uiteindelijk aan bod kwam.  Als het eerste bezoek zich meldt, besef ik ineens dat we een dik uur verder zijn en met een tevreden gevoel ruim ik even later de tafel af…"

Me Poot Ligt Er Vanaf ...!

<toon alle berichten