Onlangs vond een minisymposium plaats voor professionals in het onderwijs, mede georganiseerd door het team Ambulante Begeleiding van Adelante. Aanleiding was het toenemend aantal jongeren die school verzuimen vanwege gezondheidsklachten of een langdurige ziekte.
Verschillende professionals uit het werkveld, afkomstig uit de Limburgse VO scholen, gemeentes en GGD, kwamen bij het Trevianum Scholengroep in Sittard bij elkaar om kennis op te doen en uit te wisselen. Het gezamenlijk streven is om leerlingen met gezondheidsklachten of leerlingen die langdurig ziek zijn zo goed mogelijk deel te laten nemen aan het onderwijs. Wat betreft het regulier onderwijs is het voor deze leerlingen vaak moeilijk om ‘een weg terug naar school’ te vinden. Tijdens het mini-symposium werd dit onderwerp van verschillende kanten belicht en werd naar mogelijkheden gekeken om het verzuim terug te dringen.
De organisatie bestond uit een samenwerking tussen consulenten OZL (Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen) / Educatieve voorziening van het MUMC en Ambulante Begeleiding van Adelante. De opening werd gedaan door Marc Dullaert, landelijk bekend als voormalig kinderombudsman. In zijn presentatie focuste hij op de landelijke cijfers qua verzuim en het belang/de noodzaak van de aandacht hiervoor.
Als dagvoorzitter trad Bart van Kessel (Gedragswerk) op als verbindende schakel tussen de zes verschillende sprekers die het thema vanuit verschillende invalshoeken benaderden.
Vanuit de medische hoek belichtte Birgit Levelink als sociaal pediater/kinderarts haar rol van informatieverstrekker vanuit haar brede werkveld, waarbij zij als verbinder binnen de verschillende specialismen in het ziekenhuis kan optreden.
Rob d’Hond, trainer/coach en voorzitter van MINTned, de vereniging van Nederlandse trainers in motiverende gespreksvoering, gaf een inspirerende lezing om de verschillende hulpverleners (iedereen rondom de leerling) in beweging te krijgen. Op een positieve wijze gaf hij iedereen uitnodigende adviezen.
Yvonne Vanneste, jeugdarts bekend van M@zl, wist iedereen te boeien met haar presentatie over hoe het verzuim praktisch teruggedrongen kan worden.
Als laatste vertelde Charlotte de Vreede vanuit haar eigen ervaringen en vanuit haar functie als zorgcoördinator hoe ze op school het verzuim aangepakt hebben, middels een “out of the box” denken, niet volgens een standaard oplossing.
Vanuit Adelante verzorgde kinderrevalidatiearts Jeroen Bekkers een dynamische presentatie over GRIP, een kortdurende systeemgerichte aanpak voor jongeren met verschillende ziektebeelden die aangeboden wordt bij Adelante Kinderrevalidatie, Speciaal Onderwijs & Wonen in Valkenburg.
Met z’n allen kijken we terug op een zeer geslaagde, tot het eind toe, boeiende middag!