Menu

Muziek en revalidatie

13 november 2017

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM: 

Wist u dat professionele musici een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van klachten van het houdings- en bewegingsapparaat? Zo komt ook deze specifieke beroepsgroep in aanraking met de revalidatiearts. Om de zorg voor musici te verbeteren is er een promotieonderzoek gericht op het thema preventie van lichamelijke klachten bij musici. De onderzoeker, Vera Baadjou, wilde o.a. graag weten hoe het lichaam belast wordt tijdens het musiceren. In het huidige onderzoek heeft zij gekeken welke spieren gebruikt worden tijdens het bespelen van de klarinet. Daarnaast keek ze of houding een invloed heeft op spiergebruik en ook of houding van invloed is op toonkwaliteit. Het bleek dat de spieractiviteit gedurende het musiceren in een houding volgens oefentherapie Mensendieck, methode Samama mogelijk gunstiger is in vergelijking met de spieractiviteit in de gewoontehouding. Een van de armspieren die een belangrijke rol speelt bij het dragen van het gewicht van het instrument werd namelijk minder belast. Mogelijk leidt dit ook tot minder klachten in de toekomst. Resultaten wat betreft de relatie tussen houding en toonkwaliteit waren niet eenduidig.

Vera heeft met dit onderzoek eerder dit jaar de Young Investigator Award van de Performing Arts Medicine Association gewonnen.

Leest u het volledige artikel online: 'Playing the clarinet: influence of body posture on muscle activity and sound quality': https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28988262

Klarinet _expertisecentrum Pijn En Revalidatie

<toon alle berichten