Menu

“Zonder Villa Franca als tussenstap was zelfstandig wonen waarschijnlijk niet gelukt”

19 oktober 2017

Jacintha Veldt (26) is geboren met spina bifida, een open ruggetje, waardoor ze lichamelijk erg beperkt is. Ze heeft nooit kunnen lopen en zit haar hele leven al in een rolstoel. Door haar beperkingen was het niet vanzelfsprekend dat Jacintha op zichzelf ging wonen. Maar door het woontrainen bij Villa Franca in Heerlen heeft Jacintha uiteindelijk de stap naar volledige zelfstandigheid kunnen maken. Trotse ouders Margriet (58) en Ton Veldt (61) vertellen hoe het is om als ouders je kind met een handicap los te moeten laten.

“Je kind loslaten is voor iedereen moeilijk. Maar als je leven dag in dag uit bepaald wordt door de verzorging van je dochter, omdat ze zich zonder jouw hulp niet redt, is dat nog net even moeilijker”, vertelt Margriet. Margriet en Ton zijn al 39 jaar samen en hebben naast Jacintha (26) nog een zoon van 31. “Vanaf de geboorte van Jacintha draaide ons hele leven om de zorgen voor Jacintha. Vele operaties, ziekenhuisverblijven, regeldingen, zorgen. Maar we werden samen een hecht en sterk gezin én we werden eigenwijs; we volgden ons gevoel en dat heeft ons ver gebracht. Wij werden mondige ouders in de mallemolen van instanties. Tegen de adviezen in ging Jacintha bijvoorbeeld naar het reguliere basisonderwijs, en dat was een enorme stimulans. Het heeft haar heel zelfstandig en sterk gemaakt. Jacintha wist al jong wat ze wilde, en die sterke wil heeft ze nog steeds.” Ton vult aan: “Wij hebben als ouders altijd gestreefd om eruit te halen wat erin zit, we hebben altijd vooruit gedacht. Probeer het maar, als het niet lukt kun je altijd nog een stapje terug. Wij hebben Jacintha nooit behandeld als een zielig meisje. ‘Je hebt niks aan je handjes’, zeiden we vroeger.” 

Lees het hele verhaal van Margriet en Ton, ouders van Jacintha Veldt. 

 

Ouders van Jacintha Veldt

<toon alle berichten