Menu

Mantelzorger na hartstilstand; geen eenvoudige taak

30 oktober 2017

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Hersenletsel Adelante/UM.

Mantelzorger zijn van iemand die een hartstilstand heeft overleefd, geen eenvoudige taak. Een hartstilstand is niet alleen ingrijpend voor de patiënt zelf, ook voor de mantelzorger is de impact groot. Uit onderzoek blijkt dat zorgen voor mensen met neurologisch aandoeningen zeer stressvol kan zijn. Voldoende en juiste begeleiding voor mantelzorgers is dus heel belangrijk. Om de juiste professionele begeleiding te kunnen bieden is het van belang om meer te weten te komen over deze mantelzorgers.

In dit onderzoek van arts-assistent revalidatiegeneeskunde Marjolein Wijnen werd er gekeken naar het welzijn van mantelzorgers van mensen die een hartstilstand overleefden. Met vragenlijsten hebben we gekeken hoe mantelzorgers hun kwaliteit van leven, emotioneel functioneren en zorgzwaarte gedurende het eerste jaar na de hartstilstand beleefden. De resultaten laten zien dat het welzijn van de mantelzorgers vlak na de harstilstand sterk verminderd is, maar dat het gedurende het eerste jaar na de hartstilstand verbetert naar het niveau van de algemene Nederlandse bevolking. Daarnaast blijkt dat er speciaal aandacht moet zijn voor mantelzorgers met emotionele problemen en mantelzorgers die ervaren dat hun geliefde/bekende cognitieve problemen heeft, aangezien deze mantelzorgers sneller de kans hebben om overbelasting te ontwikkelen.

Zoals de titel als zegt, mantelzorger zijn is geen eenvoudige taak en moet niet worden onderschat. Revalideren doe je daarom ook niet alleen, maar samen met degene die thuis voor je klaar staat na de revalidatie. Een goede voorbereiding op het samen thuis kunnen functioneren zal uiteindelijk zorgen voor een beter welzijn van zowel de patiënt als van de mantelzorger.

Het gehele artikel kunt u lezen op: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269215516686155

<toon alle berichten