Menu

Jong, heel lenig en toch beperkt?

5 oktober 2017

Uit het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM.

Onder jongeren met chronische pijn, die hulp zoeken bij een revalidatiearts is het percentage jongeren dat heel lenig is (hypermobiel) veel hoger dan in de algemene bevolking. Hypermobiliteit is een risicofactor voor het ontwikkelen van chronische pijn. Maar waarom deze jongeren ook mogelijk eerder vastlopen is niet duidelijk. In dit onderzoek, uitgevoerd door Thijs van Meulenbroek, werd daarom gekeken of mogelijk angst en hypermobiliteit samen ervoor zorgen dat jongeren extra beperkt zijn in het functioneren. Resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het internationale tijdschrift: Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy.

116 jongeren met chronische pijn deden mee aan het onderzoek en bij hen werd gekeken of ze hypermobiel zijn, hoe angstig ze zijn en ook hoe beperkt ze zijn in het dagelijks leven. De mate met hypermobiliteit werd gemeten op basis van de Beigthon score (het plaatje geeft een impressie van de bewegingen die deel uitmaken van de test). Uit het onderzoek blijkt, dat, zoals ook bij jongeren die niet hypermobiel zijn, angst bij deze groep samenhangt met ervaren beperkingen. De mate van hypermobiliteit versterkte deze relatie echter niet en hing ook niet samen met de ernst van de ervaren beperkingen. Resultaten zijn van belang voor het vormgeven van behandeling voor jongeren met chronische pijn.

Het artikel kunt u hier lezen: http://www.jospt.org/doi/pdf/10.2519/jospt.2017.7282

 

Te Lenig

<toon alle berichten