Menu

Nieuwe inzichten dwarslaesiezorg dankzij bezoek aan ISCoS

23 september 2016

Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 september jl. vond het jaarlijkse congres van de International Spinal Cord Society (ISCoS) plaats in Wenen. ISCoS draagt zorg voor onderzoek, onderwijs en klinische expertise op het gebied van dwarslaesies bij mannen, vrouwen en kinderen over de hele wereld. 

Het driedaagse congres bestond uit een uitgebreid wetenschappelijk programma met plenaire sessies, workshops, vooraanstaande gastsprekers en posterpresentaties, evenals een commerciële tentoonstelling van nieuwe producten. Meer dan 1.000 specialisten op dwarslaesiegebied, waaronder revalidatieartsen, neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, sociaal werkers, psychologen, verpleegkundigen, dwarslaesiepatiënten en onderzoekers vanuit de hele wereld namen deel aan het congres. Het congres werd gehouden in de Hofburg, een prachtig paleis midden in Wenen.

Brede vertegenwoordiging
Adelante was goed vertegenwoordigd met een brede afvaardiging van de dwarslaesieafdeling vanuit Hoensbroek: revalidatiearts Anke Verlouw, AIOS Annemiek Backx en Charlotte Geelen, fysiotherapeut Sandra Slangen, ergo- en handtherapeut Diana Vanmulken, en onderzoeker Hanneke Bouwsema woonden diverse workshops, presentaties en posterpresentaties bij. Ook werd het onderzoek dat plaatsvindt bij Adelante gepresenteerd: Annemiek Backx verzorgde een presentatie over de belasting van mantelzorgers tijdens en na de revalidatie van personen met een dwarslaesie. Hanneke Bouwsema verzorgde twee posterpresentaties over het nieuwe revalidatieprogramma dat draait op de dwarslaesieafdeling, en het ontwikkelen van een protocol om middels een combinatie van fMRI-metingen en arm-handfunctie testen het effect van arm-hand training te kunnen meten.

Nieuwe kennis en inzichten 
Tijdens het congres is veel kennis uitgewisseld over nieuwe innovaties en zijn nieuwe inzichten opgedaan op diverse terreinen binnen de dwarslaesiezorg, waaronder neuropatische pijn bij een dwarslaesie, arm-hand revalidatie, blaas-darm problematiek, de rol van mantelzorg, het meten van fysiek functioneren, en nieuwe chirurgische technieken. Ook zijn er vele interessante gesprekken gevoerd over het gepresenteerde onderzoek, nieuwe contacten gelegd en zijn bestaande contacten verstevigd.

Alle opgedane indrukken kan het team meenemen en toepassen in toekomstige behandelingen en onderzoek op de dwarslaesieafdeling van Adelante.

In het fotoalbum rechts vindt u enkele foto's van het bezoek aan ISCoS. 

<toon alle berichten