Menu

Van intensieve begeleiding naar zo zelfstandig mogelijk wonen

16 augustus 2016

Deze week in onze rubriek 'Het Gezicht Van Adelante' op Facebook Bart Keulen uit Brunssum. Hij werkt als begeleider bij woontraincentrum Villa Franca van Adelante in Geleen. 

Bij de woontraincentra van Adelante worden jongeren met een beperking van 16 tot 25 jaar in zo’n twee jaar tijd klaargestoomd om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Ze hebben ieder hun eigen kamer, maar ook gezamenlijke ruimtes. Bart begeleidt de jongeren in Geleen in hun uitdagende weg naar zelfstandigheid. 

Bart werkt sinds juli 2014 als begeleider voor Adelante. Eerst bij Villa Franca in Heerlen, maar toen Villa Franca in Geleen in december 2014 haar deuren opende, ‘verhuisde’ hij naar Geleen. Bart: “Dat was heel spannend. Een heel nieuw team, zowel van collega’s als van jongeren. Je weet niet wat je kunt verwachten”. De doelgroep van Villa Franca Geleen is anders dan Villa Franca Heerlen. In Geleen wonen geen jongeren die rolstoelafhankelijk zijn zoals in Heerlen. “Onze locatie in Geleen is hier praktisch gezien niet geschikt voor. Waar in Heerlen vooral veel persoonlijke verzorging wordt gevraagd, ben ik nu in Geleen veel meer bezig met een stuk gedragsverandering. Moeilijk is dat aan de Geleense jongeren vaak van de buitenkant niets te zien is. Hierdoor is kans op overvraging groter en daar moet je bewust op inspelen en naar handelen”.

“Deze doelgroep spreekt me enorm aan. Ik zie de vooruitgang en help de jongens en meiden echt op weg. Dat is dankbaar werk, het geeft veel voldoening. Je werkt uiteindelijk toe naar loslaten; van intensieve begeleiding naar zo groot mogelijke zelfstandigheid op het gebied van wonen en dat in circa twee jaar tijd. Ik vind het heel bijzonder en mooi dat ik onderdeel ben geweest van een nieuw project van Adelante in Geleen, dat zijn nut inmiddels in slechts twee jaar bewezen heeft. Momenteel is in Geleen nog plek voor enkele jongeren. De sfeer is heel fijn, de groep gaat goed samen. Iedereen is enthousiast en positief. We organiseren samen met de jongeren regelmatig groepsactiviteiten zoals een feest of uitstapje, dat is hartstikke leuk. We helpen de jongeren bij dagelijkse en praktische zaken zoals het huishouden, koken, wassen, maar dus ook met het organiseren, plannen en uitvoeren van activiteiten. We maken indien nodig samen een weekschema of een ander hulpmiddel, alles met als doel om rust te creëren en op weg te helpen. Daarnaast moet er zo nu en dan ook tijd zijn om leuke dingen te doen zoals het spelen van een potje FIFA op de Playstation. Dan genieten niet alleen de jongeren maar wij als begeleiding ook.”

Lees Barts hele verhaal.

 

Bart Keulen_header

<toon alle berichten