Menu

Pijn en arbeid: pijnklachten bij musici

18 augustus 2016

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie van Adelante/UM:

Wist u dat (professionele) musici een risicogroep zijn voor het krijgen van lichamelijke klachten, zoals chronische pijn? Maar wie heeft een groter risico: de 63-jarige klassiek violiste met een vaste orkestbaan of de 25-jarige freelance jazz-trompettist? Vera Baadjou, revalidatiearts-onderzoeker in opleiding bij Adelante/UM publiceerde er met haar promotieteam recent een artikel over in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Occupational Medicine.

Het artikel presenteert een literatuuroverzicht over risicofactoren voor het krijgen van klachten aan het bewegingsapparaat bij professionele musici. Vera vond aanwijzingen voor het feit dat vrouwelijke bespelers van een snaarinstrument een hoger risico hebben op het krijgen van klachten. Musici met podiumangst, stress of klachten in het verleden lijken een groter risico te hebben voor het ontstaan nieuwe klachten. Factoren als lichamelijke activiteit, roken en werkgerelateerde factoren (bijvoorbeeld orkestcategorie) leken niet van invloed op het ontstaan van klachten. Deze kennis kan bijdragen aan gerichte actieve preventie van klachten. Het artikel geeft dan ook adviezen over mogelijkheden om de gezondheidszorg voor de musicus te verbeteren.

Lees het hele artikel.

 

Pijn Expertisecentrum_musici

<toon alle berichten