Menu

Hoe gaat het met jongeren die revalideerden voor chronische pijn of vermoeidheid?

23 augustus 2016

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM:

Tijdens je puberteit een klinische revalidatiebehandeling ondergaan voor chronische pijn of vermoeidheid, vervolgens ontslagen worden uit de behandeling en dan? Tessa Westendorp en haar promotieteam onderzochten hoe het met deze, inmiddels jongvolwassenen (aantal=94, gemiddeld 26,6 jaar) jaren later gaat. Hebben ze nog klachten, hoe doen ze het in de maatschappij, en wat is hun kwaliteit van leven? Dat zijn vragen die ze wilde beantwoorden.

Voorspeller
Haar artikel verschijnt in het augustusnummer van het internationale tijdschrift European Journal of Pain. Het blijkt dat bijna tweederde van deze groep jongvolwassenen vele jaren later nog steeds pijn of vermoeidheidsklachten heeft. Een belangrijke bevinding is echter dat deze groep net zo actief is en net zo’n goede kwaliteit van leven heeft als gezonde leeftijdgenoten. En dat was het primaire doel van de revalidatie. Wel blijkt dat ze nog meer dan gemiddeld gebruik maken van onze gezondheidszorg. Pijn/vermoeidheid aan het begin van de behandeling bleek een voorspeller voor het later moeilijker kunnen meedoen op het gebied van werk en opleiding. Met deze bevindingen kunnen we de revalidatiezorg voor jongeren met pijn weer verder verbeteren. Het onderzoek werd uitgevoerd door Adelante, Rijndam Revalidatie Rotterdam, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Maastricht.

Lees het hele artikel.

 

Vermoeidheid

<toon alle berichten