Menu

Start onderzoek naar vermindering van spasticiteit in arm–hand

4 juli 2016

Donderdagochtend 30 juni heeft de aftrap plaatsgevonden van het onderzoek naar het effect van gebruik van botuline bij spasticiteit in een fors aangedane arm-hand. Het onderzoek richt zich op mensen in de subacute fase na hersenletsel. Het wordt uitgevoerd door onderzoeker en ergotherapeut Han Franck en de revalidatieartsen van team hersenletsel. 

Dit onderzoek valt onder de onderzoekslijn ‘complexe arm-handvaardigheidsproblematiek bij volwassenen’ van het Kenniscentrum van Adelante.  Han: “Spasticiteit kan zich ontwikkelen na schade aan het centraal zenuwstelsel. Botulinetoxine werkt veelal verlichtend door de spastische spieren te ontspannen. Met dit onderzoek willen we onderzoeken of de toepassing van botuline een meerwaarde heeft bij mensen die in de subacute fase na hersenletsel ten gevolge van spasticiteit hun arm/hand niet optimaal kunnen inzetten. Vanuit de kliniek hebben we ervaring dat het toepassen van botulinetoxine een therapeutische meerwaarde kan hebben. Dit uit zich in enerzijds winst in toename van bewegingsmogelijkheden in de aangedane arm-hand, anderzijds denken we dat door het toedienen van botuline mensen beter kunnen deelnemen aan functionele vaardigheidstraining.”

Samenwerkingsovereenkomst
Medefinancier van dit onderzoek is Ipsen Farmaceutica. Het ontwikkelen van innovatieve geneesmiddelen en het zoeken naar vernieuwende oplossingen voor de behandeling van ernstige of levensbedreigende ziekten staat centraal bij alles wat zij doen. Afgelopen donderdag werd het project officieel afgetrapt door de overhandiging van de  samenwerkingsovereenkomst.

Het project wordt geleid door Rob Smeets en Henk Seelen en wordt uitgevoerd in samenwerking met de revalidatieartsen en ergo-/fysiotherapeuten van team hersenletsel.Na een voortraject van zo’n 1,5 jaar, zal in augustus daadwerkelijk gestart worden met het onderzoek. Het totale onderzoek zal zo’n twee jaar in beslag nemen.

Samenwerkingsovereenkomst Han Franck

 

 

<toon alle berichten