Menu

Onderzoek naar verbeteren levenskwaliteit van diabetespatiënten met neuropathie

7 juli 2016

Charlotte van Laake - Geelen, revalidatiearts in opleiding bij het Kenniscentrum van Adelante, heeft een artikel geschreven voor het internationale blog ‘bodyinmind.org’. Ze schrijft over haar onderzoek naar neuropathie (chronische pijn) bij diabetespatiënten, dat ze samen met hoogleraar / revalidatiearts Jeanine Verbunt uitvoert.

Neuropathie is een pijnlijke aandoening die zo’n 20% van de diabetespatiënten treft. Charlotte onderzoekt hoe de kwaliteit van leven van diabetespatiënten met neuropathie aanzienlijk verbeterd kan worden. Uit haar onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is om niet alleen de fysieke pijnklachten te behandelen, maar ook de psychologische klachten. Als angsten en negatieve emoties optimaal gediagnosticeerd en behandeld worden, heeft dit uiteindelijk een positief resultaat op de kwaliteit van leven. Een multidisciplinaire aanpak is dus van groot belang voor patiënten met neuropathie, zo bepleit Charlotte. Momenteel wordt bij Adelante bekeken of ‘Graded Exposure in Vivo’ (GEXP), een cognitieve gedragstherapie, succesvol kan zijn bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van negatieve emoties bij diabetespatiënten met hevige chronische pijn.

Lees haar hele blog.

<toon alle berichten