Menu

Jacintha Veldt (25) over wonen in Villa Franca Heerlen

7 juli 2016
Jacintha Veldt (25) is één van de tien bewoners van Villa Franca in Heerlen, het woontrainhuis van Adelante. Ze woont bijna twee jaar in Villa Franca en heeft het er erg naar haar zin. Jacintha vertelt over de voordelen van begeleid wonen en hoe fijn woontrainen is als je (nog) niet zelfstandig kunt wonen.

Jacintha is geboren met spina bifida, een open ruggetje, waardoor ze lichamelijk erg beperkt is. Jacintha: “Ik zit al mijn hele leven in een rolstoel, heb ook nooit kunnen lopen. Meteen zelfstandig wonen is dan bijna onmogelijk. Inmiddels kan ik praktisch alles zelf en heb ik alleen maar enige hulp nodig bij het in en uit bed en de douche komen.”

In het diepe
Jacintha woont zo’n twee jaar bij Villa Franca in Heerlen. Tot haar achttiende woonde ze thuis bij haar ouders in Kerkrade. In die tijd ging ze naar de Adelante mytylschool en het Adelante college, destijds nog Franciscusoord genaamd.  Op haar achttiende ging Jacintha bij Werkenrode in Groesbeek wonen waar ze tevens intern een administratieve opleiding volgde. “Hier werd ik in het diepe gegooid en leerde ik zelfstandig te zijn. Ik woonde van maandag tot en met vrijdag op mijn eigen kamer met begeleiding in Groesbeek, waar ik op hetzelfde terrein ook naar school ging. In de weekenden was ik thuis. Ik moest alles leren. Vooral het plannen van dingen vond ik best lastig, wanneer moet ik wat doen en hoeveel voorbereiding kost dat. Het heeft me wel heel goed verder geholpen. Na drie jaar was er geen aansluiting en ben ik weer twee jaar thuis bij mijn ouders gaan wonen. Totdat ik hoorde van Villa Franca.”


Lees haar hele verhaal.

Jacintha Veldt_Widget def

<toon alle berichten